Izložba „Kako smo se voleli“

U Narodnom muzeju Šabac

Izložba o ljubavi „Kako smo se voleli“ u Narodnom muzeju Šabac otvorena u „Noći muzeja“ utemeljena je na narativima koji su predstavljeni kroz različita vremena i prostore. Okosnicu čini istraživanje o različitim aspektima i modelima partnerske ljubavi. Sedam priča dolazi iz prošlosti, a osmu- buduću, kreirali su posetioci koji su mogli da ostave poruke na drvetu ljubavi i delić svog života i emocija povere toj ustanovi kulture na čuvanje.

Ljubav kao inspiracija

Upravo to je i privuklo najviše pažnje, a sugrađani su svoje misli o ljubavi kao sinomimu za slobodu, emociji koja mora prvo da se oseti u sebi da bi se sa drugim podelila, ali i kao jedinom smislu postojanja, ostavljali na njegovim granama. Ideja je da se priča rodi iz riznice životnih iskustava posetilaca izložbe, kako bi publika razumela temeljnu misiju muzeja, institucije koja koristeći baštinu razvija empatiju i dublje razumevanje života danas i na taj način zajedno kreira baštinu za budućnost.

Sedam priča su rezultat kustoskih istraživanja i ispisivanja biografije predmeta trezorisanih u muzejskim zbirkama- od arheoloških nalaza „duplih grobnica“, preko priče o bračnoj ljubavi Starih Rimljana, dostojanstva viteške ljubavi, i specifičnih šabačkih priča, kao što su ona o slikaru Stevanu Čaliću i njegovoj supruzi, ili padu aviona zbog želje pilota da iz vazduha baci buket cveća svojoj voljenoj.

Sugrađanin Vladimir Bajić sa svoja dva unuka svake godine obilazi programe u okviru manifestacije „Noć muzeja“, a upravo ta priča privukla mu je najviše pažnje.

Mladi stiču naviku da posećuju ustanove kulture

-Dobro je da deca posećuju ustanove kulture, jer, nažalost, škole ih organizovano ne vode da obiđu manifestaciju. Tema kojom se ove godine bavi muzej je atraktivnija za mlađu populaciju, a možda je najinteresantnija priča o avijatičaru, zato što je ne neki način savremena. Budući da se moj unuk posebno interesuje za avione, s te strane nam je bilo zanimljivo. Prošle godine je bila meni privlačnija tema, razvoj robotike kod nas i u svetu. Trudimo se da uvek budemo prisutni, jer deca imaju priliku da saznaju nešto novo, ali i razviju svest o tome da treba redovno da dolaze i budu deo te manifestacije- rekao je Bajić.

U okviru „Noći muzeja“ sugrađani su imali priliku i da posete stalnu postavku „Šabački vremeplov- baština za budućnost“, otvorenu početkom novembra 2015, u skladu sa savremenim načinom prezentacije muzejskih predmeta. Podeljena je u šest celina koje predstavljaju bogatu kulturno- istorijsku prošlost grada i okoline nastajalu tokom sedam hiljada godina. Narodni muzej Šabac rukovodi i radom Muzeja šabačkih Jevreja, gde je priređen koncert učenika Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, na kome su predstavili svoj novi repertoar kamerne muzike.

D.Dimitrijević

Exit mobile version