Izložba ikona u Kulturnom centru

 

Već više od četvrt veka izložba ikona u galeriji Kulturnog centra u Šapcu predstavlja svojevrsnu svetkovinu duha i stvarlaštva. Ikone kao slike sveta i kosmičkog ustrojstva sa svojim vanvremenskim i vanprostornim odrednicama , narativnog didaktičkog karaktera vekovima nam približivaju ključne sadržaje bibilijskih, liturgijskih i hagiografskih tekstova u cilju potvrđivanja Božje moći u istoriji i nad istorijom, navedeno je na sajtu Kulturnog centra koji svake godine priređuje ovu tematsku izložbu a tokom održavanja ove izložbe otkriju se nova imena mladih umetnika I svake godine kvalitet radova je bolji, ističu iz Kulturnog centra.

Na ovogodišnji konkurs  pristiglo ja 75 radova od 64 autora iz cele Srbije. Tročlani žiri koji je radio u sastavu – mr Vanja Jovanović, konzervator iz Beograda I  predsednica žirija, Despina Crnčević, konzervator iz Beograda i Sonja Petrović Jagić, istoričarka umetnosti iz Šapca pregledao je sve prispele radove i za izlaganje odabrao 35 ikona od 31 autora.

Nagrada za najbolju ikonu jednoglasno je dodeljena Mariji Ognjenović, ikonopiscu iz Beograda za ikonu pod nazivom Sveti Praotac Avram. Ono što je izdvaja od svih ostalih jeste njen ikonopis koji se odlikuje stilskom izražajnošžu i tehničkom virtuoznošću, naglasila je Sonja Petrović Jagić.

Izložba je otvorena do 20.maja I deo je manifestacije Noći muzeja koja se održava za vikend u Šapcu.

A.Giner

Exit mobile version