Izložba i dokumentarni film o dr Dragi Ljočić

U otvorenoj galeriji na Trgu šabačkih žrtava javnosti je predstavljena izložba pod nazivom “Doktor Draga Ljočić – Odsjaji” posvećana prvoj šabačkoj lekarki. Projekat “Dr Draga Ljočić – Odsjaji“ čine dve celine, likovno-dokumentarne izložbe sa umetničkim instalacijama uz uvodno predavanje o dr Dragi Ljočić i dokumentarnog filma o životu i radu ove znamenite Srpkinje a po prvi put šira javnost ima uvid u neobjavljena dokumenta i fotografije doktorke Ljočić.

“Udruženje Kombinart i Udruženje novinara Šapca na kreativan i simboličan način prikazali su život doktorke. U okviru simbolike prikazan je crveni krst i dve paralele kroz njen život kao i četiri najvažnije priče iz Draginog života – priča “Feminizam,” put i odlazak u Cirih zbog školovanja i priče o unutrašnjim, dečijim osećanjima kao i priče iz rata,” istakla je Dragana Đurđević ispred Udruženja “KOMBINART.”

Ideja za pokretanje projekta potekla je od mr Sonje Bokun Đinić, dugogodišnje direktorke Biblioteke šabačke i njenog istraživanja.

“Draga Ljočić je dala nemerljiv doprinos ne samo gradu, nego i Evropi budući da se školovala u Cirihu. Školovala se za lekara u vreme kada je to delovalo kao nemoguć podvig za jednu devojku. Draga je svevremena zbog načina na koji je živela, ona je bila avangardna i savremena te je i nama danas interesantna kao takva ličnost. Mi kroz njen život možemo da propitujemo i svoje vreme, stereotipe i nekadašnja shvatanja kao i današnja shvatanja.”

Od oktobra prošle godine radilo se na pripremi izložbe i filma u kojem govore potomci doktorke Drage, praunuci i čukununuci od kojih je jedna takođe lekar ginekolog-akušer, Olga Lukić, kao što je bila dr Draga Ljočić.

Ognjen Humo, praunuk dr Drage Ljočić ističe da mu je drago što se pažnja posvetila njegovoj prabaki koja je dala moralni doprinos društvu boreći se za rodnu ravnopravnost. “Ona je imala pionirski poduhvat i njen učinak u datom momentu za života nije bio veliki ali danas uspomena na nju još utiče na rodnu ravnopravnost,” rekao je praunuk.

Pored rodne ravnopravnosti I obeležja prve žene lekara u Srbiji, dr Draga Ljočić bavila se otvaranjem sirotišta i pedagoškim radom te je svu svoju snagu ulagala u obrazovanje mladih majki kako da odgajaju decu budući da je u to vreme smrtnost novorođenčadi imala velik procenat.

Podneta je inicijativa gradskoj Upravi da se u javni prostor Šapca postavi skulptura doktorke Ljočić.

A.Giner

 

 

 

 

Exit mobile version