Izložba „Buđenje“ učenika Škole primenjenih umetnosti

Biblioteka šabačka

Povodom Dana grada Šapca, Biblioteka šabačka u saradnji sa Školom primenjenih umetnosti, u galeriji ove ustanove priredila je izložbu „Buđenje“ u okviru Edicije „Kultura ćirilice“. Izložba će biti otvorena za posetioce do 10. maja i predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje ove dve ustanove.

Izložba je pripremana mesecima i obuhvata radove 124 učenika sva četiri razreda: slike, grafike, fotografije, reljefe, eksponate rađene tehnikom umetničkog veza, umetničku keramiku, kostime, prostorne instalacije… Autori postavke su Mina Stupar i Dragana Mališić Marković. Na svečanosti otvaranja, publika je uživala i u tradicionalnoj narodnoj pesmi Marijo, ćero mori, koju je a cappella otpevala Katarina Vučinić, učenica četvrtog razreda.

,,Danas je hol Biblioteke šabačke procvetao. Izložbu posvećujemo jednom drvetu, ali to nije obično drvo, za nas je to posebno drvo. Magnolija ispred Biblioteke šabačke je obeležje i zaštitni znak, ne samo biblioteke nego i našeg grada. Svakog proleća, iznova i iznova se radujemo cvetovima ovog divnog drveta koje je svoj mir i sreću našlo pokraj knjiga i pokraj ljudi koji ga vole i poštuju. Ovom izložbom smo želeli da podsetimo na važnost povezanosti sa prirodom i dubljim značenjem koje se krije iza svake pojave u njoj”, rekla je na otvaranju izložbe Nevenka Đokić, direktorka škole.

Inspiraciju za svoje radove učenici Škole primenjenih umetnosti su pronašli u magnoliji.

-Već 22 godine Biblioteka šabačka izložbu „Kultura ćirilice“ realizuje u saradnji sa učenicima i profesorima Škole primenjenih umetnosti u Šapcu. Učenici iz godine u godinu uspešno stvaraju krajnje originalne postavke izvedene na način koji odgovara ličnom senzibilitetu mladih autora. Veoma plodna, dobra i sigurna saradnja sa Školom koja nam je darovala sjajne i izuzetne radova ali i iznedrila talentovane mlade umetnike – kazala je direktorka Biblioteke šabačke Jelena Podgorac Jovanović.

Izložbu je otvorio dr Branko Džinović, član Gradskog veća za kulturu i informisanje.

 

Exit mobile version