Izbori uz „obezbeđenje“, policiju i tužilaštvo

Redovna Izborna skupština Gradskog udruženja penzionera grada Šapca – 3. put

Redovna Izborna skupština Gradskog udruženja penzionera grada Šapca održana je u sredu, 15. marta 2023. godine, u prostorijama ovog Udruženja. Bio je to treći pokušaj da ovo najbrojnije šabačko Udruženje konačno dobije svoje legalno izabrano rukovodstvo. Prethodne dve Izborne skupštine, koje su održane krajem januara i 10. marta, su propale jer prvi put nije bilo kvoruma a drugi put se velika većina prisutnih članova pobunila protiv izbora Stevana Matića za predsednika jer mu je Agencija za borbu protiv korupcije izrekla meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije člana Gradskog veća grada Šapca zbog pričinjenih malverzacija.

Šta se tačno dogodilo od petka do srede malo se zna ali je Jelena Kojić, dosadašnja VD predsednica Udruženja zakazala novu Izbornu skupštinu i pored činjenice da je na prethodnoj sednici izabrano radno telo od sedam članova koje je trebalo da pripremi Izbornu skupštinu na koj bi se izabralo legalno i legitimno rukovodstvo.

Ono što je prvo privuklo pažnju na ovoj, trećoj po redu, Izbornoj skupštini je „obezbeđenje“ koje je u prostorije Udruženja primalo samo lica koja su imala nekakve pozive. Za sve ostale članove Udruženja pristup Izbornoj skupštini bio je zabranjen.

To je izazvalo sumnju u regularnost izbora rukovodećih organa Udruženja pa je pozvana i policija a protiv Jelene Kojić i organizatora ove sednice podneta je i krivična prijava Javnom tužilaštvu zbog zloupotrebe položaja.

– Ovo što se događa je nečuveno i skandalozno. Iako je po Statutu rad Udruženja javan dovedeno je obezbeđenje koje nama, članovima Udruženja, ne dozvoljava da prisustvujemo Izbornoj skupštini. Ko je to i po kom kriterijumu dobio poziv niko ne zna da objasni. Sve što se trenutno događa jasno pokazuje da je mala grupa pojedinaca prisvojila i pivatizovala ovo udruženje i da misle da sa njim mogu da rade šta hoće – kaže Miroljub Merdović jedan od nezadovoljnih članova Udruženja penzionera.

O razlozima za održavanje ovakve Izbornom skupštine Jelena Kojić, kandidatkinja za predsednicu kaže:

– Danas nastavljamo rad Skupštine koja je započeta pa prekinuta u prošli petak. Danas branimo ovo udruženje. Nije bitno ko će biti predsednik, trenutno sam ja kandidat, pošto je Stevan Matić isključen iz Udruženja a podneo je i neopozivu ostavku na sva radna mesta u Udruženju. Danas biramo predsednika, potpredsednika, i sva ostala radna tela po Statutu ovog Udruženja. Danas branimo ostanak Udruženja, imamo podršku Saveza penzionera iz Beograda i nadam se da će biti sve u miru i u redu.

Jelena Kojić

Upitana da objasni ko ima pravo da prisustvuje ovoj Izbornoj skupštini ona objašnjava:

– Kad je u pitanju Izborna skupština pravo na prisustvo imaju samo članovi sa pozivom. Zato smo i uručili svima pozive.

Jedan od nezadovoljnih članova Udruženja penzionera, Marjan Dukić, koji se već dugi niz godina bori sa samovlašćem ili bezvlašćem u Udruženju smatra da su svi problemi nasatali onoga trenutka kada je Stevan Matić nelegalno smenio tadašnju predsednicu, sada pokojnu, Milenu Ćorilić i sebe imenovao za VD predsednika a Jelenu Kojić za njegovu zamenicu.

Marjan Dukić, pokazuje zapisnike

– Stevan Matić i njegova ekipa nanela je veliku štetu Udruženju. Od 16.09.2021. godine, posle nelegalnog smenjivanja bivše predsednice jer ni na toj sednici nije postojao kvorum, on i Jelena Kojić su uzurpirali vlast. Ne postoji ni jedna validna i legitimna odluka ni zapisnik po kojoj je ona izabrana za VD predsedncu.

Ali to i nije najgore. Sve što se potom događalo u Udruženju ukazuje na kriminal. Ne zna se po kojoj odluci i po kom osnovu je Stevan Matić primao nadoknadu za svoje angažovanje u Udruženju. Sporni su i Ugovori o nabavci ogrevnog drveta za 2022/23 godinu (cena i količina) i o angažovanju prevoznika (cena prevoza). Ne zna se ni ko je i koliko od penzionera plaćao ogrevno drvo. Problematična je i organizacija dočeka Nove 2023. godine i 1. januara a ne postoji ni evidencija o uplaćenom pazaru za ove događaje.

Problematično je i koliko je kome i kako podeljeno bezkamatnih pozajmica u periodu od 1.12.2022. do 10.03.2023. godine. Sumnjiv je i Ugovor o zakupu sale Udruženja u Krarađorđevoj 34.

Sve ovo govori o ozbiljnim prekršajima zbog kojih smatramo da oni više ne mogu da upravljaju Udruženjem – kategoričan je Dukić.

Članovi Izborne skupštine su legitimni predstavnici svojih mesnih zajednica i njih ima 69 sa predsednikom to je 70 tako da je za kvorum potrebno da broj prisutnih bude 36. Međutim, niko od nezadovoljnih članova ne zna po kom su kriterijumu oni izabrani i kako su dobili pozive.

– Birani su po svojim mesnim zajednicama postoje zapisnici iz svake mesne zajednice koja je aktivna. Treba ovo Udruženje da ostane da radi i treba da aktiviramo sve mesne zajednice da tu budu za naše penzionere – objašnjava Jelena Kojić.

Sa njenom trvrdnjam ne slaže se Miroljub Merdović:

– Mi smo proteklih nekoliko dana obišli znatan broj mesnih zajednica, razgovarali sa ljudima i oni su izabrali svoje predstavnike za Izbornu skupštinu. Evo, imamo zapisnike (pokazuje), sa potpisima. I oni su legitimni. Ovi koji su sa nekakvim pozivima danas došli nemaju takva ovlašćenja. Pozvani su po „prijateljskom“ sistemu kako bi Jelena Kojić ostala i dalje na funkciji.

Ono što je u ovakvom odnosu snaga u Udruženju penzionera u Šapcu problematično je i pitanje da li i drugi članovi imaju pravo na svoje mišljenje, svoju volju i kako to da iskažu.

– Oni nisu učestvovali, oni su nelegalna grupa bez obzira što su redovni članovi. Mi možemo njih da isčlanimo, evo Marjan Dukić je isključen. Rekla sam njihovom vođi, Merdoviću, neka zakaže i neka dođe ovde da razgovaramo. Ali danas je dan D i to moramo da završimo zbog naših penzionera. Mi imamo 3.500 članova – kaže Jelena Kojić.

Na koji način će oni koji su nezadovoljni radom Udruženja moći da iskažu svoje mišljenje i neslaganje ostaje nejasno. Na Izbornoj skupštini, kako reče gospođa Kojić, ne mogu jer nisu članovi Izborne skupštine a svako novo zakazivanje ovakve sednice košta Udruženje 150.000 dinara.

Na pitanje da li je razmišljala, zbog svega ovoga što se dešava, da se povuče sa funkcije gospođa Kojić kaže:

-Ako svi članovi Udruženja traže moju ostavku ja ću normalno da se povučem.

U takvom duhu i okolnostima danas je, verovatno, Gradsko udruženje penzionera grada Šapca dobilo novo (staro) rukovodstvo. Kažem verovatno jer obezbeđenje koje je angažovala Jelena Kojić, ili Izvršni odbor, nije dozvolio ulaz u salu nikom drugom do onima „odabranima“ pa kako je time javnost rada uskraćena ostaje samo da verujemo da su uspeli da sakupe kvorum. Pa makar to bilo, kako oni nezadovoljnici kažu, zahvaljujući beskamatnim pozajmicama.

Oni drugi članovi Udruženja kojima je bio zabranjen ulaz su posle intervencije policije i sačinjenog zapisnika otišli u Javno tužilaštvo da tamo potraže pravdu.

I to je sumorna slika jednog šabačkog Udruženja koje broji više od 3.500 članova. Ako ovome dodam i podatak da u Šapcu ima preko 25.000 penzionera onda mislim da vam je svima jasno zašto se sve ovo događa.

Ivan Kovačević

Exit mobile version