Izbori u mesnim zajednicama u Šapcu

Saopštenje Gradskog odbora ZZS Šabac:

U nedelju 19. juna Srpska napredna stranka je najavila da će održati nekakvo glasanje u mesnim zajednicama. Ambiciozno je takvo glasanje nazvati izborima, a ne bi bilo ni tačno, jer pravilima koja su smislili pozavideo bi i Staljin lično.

Po prvi put u našoj zemlji rezultat glasanja neće utvrđivati birački odbor na biračkom mestu, nego se glasački listići nose u komisiju Srpske napredne stranke koja utvrđuje rezultat glasanja. Ovo je naravno u suprotnosti kako sa Ustavom Republike Srbije, tako i sa zakonima koji uređuju postupak izbora narodnih poslanika (kao krovni zakon za sprovođenje izbora), postupak sprovođenja lokalnih izbora, i zakona koji uređuje lokalnu samoupravu.

Od stranke koja je nelegalno i nelegitimno prisvojila gradsku vlast, iz stručnu pomoć Sandokana, Jarinog, Belivuka, i drugih pripadnika nove elite u zemlji, nije ni za očekivati da poštuju zakon. Dok koncepte poput demokratije, ili slobodnih i poštenih izbora, verovatno ne mogu ni da shvate, a kamoli da poštuju, ili da urede sistem koji će omogućiti da građani slobodno izraze svoju volju.

Nelegalna i nelegitimna gradska Skupština je raspisala „izbore“, i formirala „komisiju“ za sprovođenje izbora za mesne zajednice, u kojoj sede članovi Srpske napredne stranke formalno predloženi od strane različitih predlagača, ali da ne bude zabune u narodu, ta „komisija“ je u potpunosti napredna. Izbornim pravilima koja su usvojili za sprovođenje ovih „izbora“, mogućnost slobodnog izbora predstavnika građana u savetima mesnih zajednica je svedena na teoretski minimum.

Zajedno za Srbiju neće učestvovati u cirkusu koji Srpska napredna stranka priprema u nedelju, niti ćemo im pomoći u urušavanju ustavnog poretka naše zemlje. Šta više, počev od narednih izbora, a pošto preuzmemo odgovornost za upravljanje ovom zemljom i ovim gradom, učinićemo sve što je zakonski moguće da oni koji ovako grubo povređuju našu zemlju i naš grad budu najstrožije kažnjeni.

Exit mobile version