Izabran novi predsednik sa oročenim mandatom

Borba za Gradsko udruženje  penzionera grada Šapca sve se više zahuktava!

U utorak, 18. aprila, u prostorijama Gradkog udruženja penzionera grada Šapca održana je vanredna Skupština ovog Udruženja. Ovo je bio samo logičan sled aktivnosti kojim velika većina nezadovoljnih članova pokušava da zaustavi nelegalno, moglo bi se reći i kriminalno, vođenje i funkcionisanje ovog Udruženja a koje je još 2019. godine, kako kažu, „privatizovao“ Stevan Matić i stavio u službu i za političke interese PUPS-a, čiji je predsednik Gradskog odbora, a što mu je kasnije u koalicionoj podeli funkcija nove vlasti donelo i mesto većnika u lokalnoj administraciji. I još ponešto…

U uvodnom delu zasedanja prisutnima se obratio profesor Miroljub Merdović i obavestio ih o aktivnostima koje su preduzimane između dva sastanka.

Takođe, Merdović je istakao da je Inicijativni odbor u stalnom kontaktu sa predsednikom Udruženja penzionera Srbije, od koga imaju punu podršku, kako i sa nelegalno izabranim rukovodstvom kome su predočene sve inkrimisane radnje koje su počinili u izbornom procesu i uzurpaciji vlasti i od kojih se očekuju ostavke.

Udruženje penzionera grada Šapca od 16.09.2021. godine nema svoje legalno izabrane predstavnike na funkcijama predsednika i potpredsednika udruženja preko kojih bu u skladu sa članom 21. Zakona o udruženjima upravljali udruženjem i zastupali ga u skladu sa članom 23. navedenog Zakona.

Poštujući ovo stanje penzioneri su se organizovali da se sprovede postupak izbora u skladu sa postojećim Statutom udruženja i u tom cilju, 18.04.2023. godine, održan je Skup penzionera, bilo je prisutno i evidentirano više od 60 delegata, i tom prilikom doneta je odluka da se proglase ništavnim sve odluke donete 16.09.2021. godine na sastanku koji nije imao kvorum, i koji nije mogao punovažno da radi i donosi odluke u skladu sa članom 26. stav 3 Statuta udruženja.

Donošenjem ove Odluke stekli su se uslovi da se, uz poštovanje odredbi člana 62. Statuta udruženja, izvrše vanredni izbori u Udruženju penzionera grada Šapca. Naime, Radna grupa je, pošto nije postojao legalno izabrani Izvršni odbor, postupajući po članu 57. Statuta organizovala sastanke odbora mesnih organizacija na kojima su predloženi – izabrani članovi za Skupštinu udruženja.

Shodno tome u utorak je održana Skupština sa sledećim Dnevnim redom:

  1. Izbor radnog predsedništva od 5 članova;
  2. Izbor verifikacione komisije od 3 člana;
  3. Izbor zapisničara i dva overivača zapisnika;
  4. Izbor predsednika i potpredsednika udruženja, izbor članova Izvršnog odbora, izbor predsednika i zamenika predsednika Nadzornog odbora kao i izbor dva člana i zamenika Nadzornog odbora.

Posle jednoglasnog usvajanja Dnevnog reda izabrano je radno predsedništvo u sastavu: Miroljub Merdović, Vitomir Antonić, Jelica Čačić Božović, Želimir Mitrović i Nikola Stanojević.

Zatim su izabrani članovi radnih tela da bi se pristupilo izboru rukovodećih organa. Za predsednika Udruženja, sa oročenim mandatom od šest meseci, izabran je Vitomir Antonić a za zamenika Marjan Dukić. Za predsednicu nazornog odbora izabrana je Jelica Čačić Božović a za zamenicu Danica Isaković.

Takođe, izabrani su i članovi Izvršnog odbora.

Vitomir Antonić

Vitomir Antonić, novi predsednik

Vitomir Antonć, profesor u penziji. Bio je četiri godine predsednik svoje MZ na Čaviću, potpredsedik sindikata prosvetnih radnika u Beogradu, predsednik školskog odbora. Kako kaže spreman je da svojim radom doprinese boljem životu građana Šapca starijih od 65 godina.

Po uspešno završenim izborima Skupština je održala i prvu Sednicu na kojoj su donete sledeće Odluke:

  1. Potvrđuje se odluka doneta na Skupu penzionera od 18.04.2023. godine, o ništavnosti Odluka donetih 16.09.2021. godine, pošto nisu donete u skladu sa članom 13. Statuta udruženja penzionera grada Šapca;
  2. Angažuje se za pravnog zastupnika Udruženja advokat Kosta Danilović;
  3. Prestaje se sa izlaženjem časopisa udruženje penzionera „Treće doba“;
  4. Hitno preduzimanje potrebnih mera za okončanje postupka u vezi sa domom penzionera u Karađorđevoj broj 34;
  5. Raskid ugovora o izdatom domu u Karađorđevoj broj 34 datom u zakup;
  6. Zahtev inspekcijskim službama za proveru materijalno finansijskog poslovanja udruženja u poslednjih 5 godina;
  7. Ovlašćuje se Izvršni odbor da preduzme sve potrebne mere za nesmetan rad Udruženja u skladu sa postojećim aktima.
  8. Hitno angažovanje Izvršnog odbora za nabavku ogreva za potrebe penzionera za grejnu sezonu 2023/24 godinu;
  9. Hitno pokretanje postupka izmene Statuta Udruženja uz usklađivanje istog sa Statutom saveza penzionera Republike Srbije;
  10. Otkazivanje prostorija koje koristi Udruženje za potrebe PUPS-a i vođenje materijalno finansijskog poslovanja za PUPS;
  11. Skupština predlaže Gradskom veću da umesto Stevana Matića, za kojeg je potvrđen sukob interesa, predstavnik penzionera u Gradskom veću bude Milorad Perić, kao dugogodišnji aktivista i odgovorni član Udruženja penzionera;
  12. Skupština donosi statutarnu odluku: Ukoliko iz bilo kog razloga nekom od izabranih penzionera prestane rad ili napusti svoje aktivnosti u Udruženju, Izvršni odbor imenuje novog člana.

Takođe, prdloženo je da se, u što kraćem roku, obiđu svi članovi Udruženja i da se obaveste o svemu što se u Udruženju dešava.

 

A šta kažu oni drugi?

Oni koji su na prethodnim izborima održanim u martu izabrani na funkcije ne haju mnogo o aktivnostima koje sprovode ovi drugi koji trvred da je postupak izbora bio nelegalan i da se u Udruženju radi protivno zakonu. U njihovim rukama je pečat Udruženja a u Agenciji za privredne registre su registrovani zastupnici Udruženja. A kome se to ne sviđa „široko mu polje“!

I, kako stvari stoje, biće mnogo „uzbuđenja i zanimljivosti“ u radu Udruženja koje je igrom neodgovornih pojedinaca krenulo stranputicom pa nije neočekivati da će i Sud imati posla. Na opštu sramotu svih članova ali i na sramotu Grada koji očigledno nije zainteresovan da reši nastale probleme.

I tako će biti sve dok ne budu raspisani neki izbori a tada se, po običaju, svi sete penzionera. A njih u Šapcu, po statistici PIO fonda ima preko 26.000.

Nazdravlje!

Ivan Kovačević

Exit mobile version