Istorijski spektakl na otvaranju šabačkog bazena

LIČNI STAV: zapisi iz pomračenog grada

I, tako, dok čekamo da „najveća investicija“ u Šapcu, otvoreni olimpijski bazen sa još dva manja bazena i pratećim sadržajima, a koje je osmislio idejno, tehnički i građevinski pripremio bivši gradonačelnik Nebojša Zelenović ostavivši novoj vlasti jedino da raspiše tender za izvođača radova, nadgleda te radove i da se hvali, u čaršiji je počelo nagađanje kakav bi to program mogao da se priredi pa da otvaranje ovog objekta, ma kada se desio, jer ova, naprednjačka, vlast nije baš sposobna bilo šta da uradi osim da laže i „mulja“, ostane zabeležen kao najveći spektakl u istoriji Šapca.

Naravno, neizbežni politički govori uz škljocanje fotoaparata (mogu i telefoni) i zujanje kamera, lični hvalospevi i kićenje „tuđim perjem“ se podrazumevaju. Takođe, i nekakav kulturno-zabavni program u već viđenoj i potvrđeno lošoj organizaciji nesposobnog TOŠ-a je zagarantovan. Kao i nastup nekog od „eminentnih“ naprednjačkih pevača.

Međutim, otvaranje bazena moralo bi biti i praćeno određenim sportskim takmičenjima. Organizacija neke vaterpolo utakmice, pa makar to bila i reprezentacija Srbije, kao i neki plivački miting su već viđeni. Organizovala ih je vlast Nebojše Zelenovića prilikom otvaranja „zatvorenog bazene“ pa bi se neki takav sportski program mogao smatrati ponižavajući za ovu, „istorijsku“, vlast.

Ali, kakvi bi to mi bili Čivijaši kada se ne bi dosetili. Analizom raspoloženja javnog mnjenja koju je uradila najpoznatija srpska marketinška tvrtka došlo se do zaključka da bi najveću pažnju javnosti i najveći broj građana, na otvaranju bazena, privukla trka na 50 metara delfin stilom. Trka, ko trka, ali takmičari su oni koji bi ovaj događaj učinili najvećim spektaklom u istoriji Šapca.

Zamislite, a znam da možete, staza 4 – Savski Vuk, Milorad Rajšić; staza 5 – dr Aleksandar Pajić, doktor fizičke kulture i zakupac funkcije gradonačelnika Šapca; staza 6 – Vojislav Mijić, takozvani Ginisov rekorder (u ovoj trci više kao spasilačka podrška stazi 5).

Za takmičare u ostalih pet staza možda bi trebao da se raspiše tender. Recimo u stazi 1 – mogao bi da pliva ovaj Bajić što je počeo sve po Šapcu da „otima“. I funkcije i politički uticaj i slikanje… Pa da ga vidimo…

Bazen još nije završen a kad će, izistinski, ne zna se… Ali spektakl na otvaranju mora da se osmisli, da bude „istorijski“ i da se o njemu priča i pripovedava dok je vjeka i vjekova…

Sad il’ nikad!

Ivan Kovačević

Exit mobile version