Istorija je pokazala da se vlast može promeniti samo kad je opozicija ujedinjena

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić za „Podrinske specijal“

Gostujući prvi put zajedno sa liderom Pokreta slobodnih građana Sašom Jankovićem, u emisiji „Podrinske specijal“ na RTV Šabac, autora i voditelja Hanibala Kovača, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da ga je iskustvo na predsedničkim izborima naučilo da je bolje da opozicija ima jednog kandidata, te da je svaki drugi nastup greška. Iz tog razloga je odlučio da podrži kandidaturu Dragana Đilasa na predstojećim beogradskim izborima.

Zajedništvo neophodno

-Svoju sujetu sam ostavio kod kuće nakon predsedničkih izbora koji su prošli ne baš onako kako sam ja očekivao. Bio sam kandidat na izborima na kojima se ispostavilo da je bilo mnogo bolje da je postojao samo jedan kandidat opozicije i bio sam među prvima koji je rekao da takvu grešku više ne bismo smeli da ponovimo. Janković je najbolje prošao od svih opozicionih kandidata i bilo je prirodno da se prvo s njim razgovara kako dalje i šta je budućnost opozicije. Mi smo se tu vrlo brzo saglasili da je zajedništvo apsolutno neophodno, da niko od nas pojedinačno nema snage da se izbori sa tom nesrećom i da samo zajedničkim naporima možemo da im stanemo na put. Ja sam verovatno poslednji čovek koji bi mogao da bude oduševljen kandidaturom Đilasa za gradonačenika, kada bih imao samo svoju sujetu. Nije tajna da smo se politički razmimoilazili u prošlosti, on je mene čak i izbacio iz DS-a, ali mi nijednom nismo seli da razgovaramo o tome, jer su ta razmimoilaženja koja smo imali pre pet godina minorna u odnosu na probleme sa kojima se mi danas suočavamo- objasnio je Jeremić.

Predaja države u bescenje

Govoreći o koncesiji za Aerodrom „Nikola Tesla“ Beograd, on je rekao da tu nisu najčistija posla.

-Da li je cena prava ili ne, moglo je da se utvrdi kroz ozbiljniju javnu raspravu, da je do nje došlo. Sama činjenica da nije došlo do javne rasprave daje vam razlog da sumnjate da tu nisu baš najčistija posla. To je preduzeće koje je pravilo 26- 29 miliona evra profita, ne računajući ono što su poklanjali Er Srbji, što znači da govorimo o mnogo većem iznosu, preko 40 miliona. Da se vlast ponela domaćinski, ne bi nikada uopšte razmišljali o koncesiji. Međutim, tih 500 miliona će odmah staviti na sto i nastaviti da usmeravaju na način na koji usmeravaju i ostatak državnog budžeta. Simptomatično, dobiće posetu francuskog predsednika u ovoj godini do koje ne bi došlo da nisu dali koncesiju Francuskoj. To je takva predaja države u bescenje, zbog jedne posete da se napravi projekat da država bude na takav način oštećena. To je čovek spreman da preda apsolutno sve zarad ostvarivanja momentalne koristi koja ide u funkciju produženja i učvršćivanja njegove vlasti- smatra Jeremić.

Šansa za slobodne medije

On naglašava da opozicija ne poziva ni na kakvu vrstu prevrata ili nasilja, ali opet, s druge strane, ne može baš da prihvati način na koji se prema njoj ophode.

-Nije to uređen represivni sistem. Mi smo ranije imali jedan uređen represivni sistem, pre devedesetih godina, onaj stari sistem bivše Jugoslavije. To je bio ozbiljan represivni sistem koji je i te kako umeo da se obračuna sa disidentima i nepodobnima. Ovo je banditski vid diktature koji jeste opasan, ali, sa druge strane, rasprsne se kao mehur od sapunice. Ja ne tvrdim da će on da se rasprsne sutra, ali jedini način da se protiv tog i takvog banditskog sistema boriš je da tome hrabro staneš na crtu. To je ono što pokušavamo da uradimo u Beogradu- rekao je on.

Govoreći o medijskoj slici Srbije, rekao je da do ljudi najlakše mogu da dopru putem interneta, koji nije narasprostranjeniji oblik komunikacije, te da je najsigurniji neposredni kontakt na terenu sa potencijalnim biračima.

-Terenski rad je jedan od važnih elemenata- kad krene glas, teško bude zaustavljen. S vremena na vreme, a biće toga sve više, otvori se poneki kanal komunikacije, poneka kablovska televizija, pa onda te kablovske ili lokalne televizije počnu da sarađuju kao RTV Šabac i Naša tv. Verujem da će se porodici slobodnih medija pridruživati još neki mediji- poručio je Jeremić.

Podsećajući na istoriju višestranačja u Srbiji, Jeremić je rekao da se vlast ovde ne menja tako jednostavno, ali da se uspešno menja ujedinjenjem opozicije.

Nikako pakt sa režimom

-Ako pogledate istoriju višestranačja u Srbiji, ovde se vlast ne menja tako jednostavno, ali svaki put kada se promenila, promenila se tako što su svi oni koji nisu bili deo te vlasti istupili u zajednički front. To se desilio 1996/97 na lokalnim izborima u Beogradu, Nišu, na drugim mestima, tad je bila koalicija „Zajedno“. Desilo se 2000. godine, tad je bio DOS, desilo se 2012. godine. Istorija je pokazala da se vlast može promeniti samo kad ste zajedno i mi smo tu vrstu saznanja pretvorili u opoziciono jezgro koje je počelo od PSG i Narodne stranke, ZZS, Levice Srbije i ima prostora da ta koalicija još raste. Verujem da, ako dođe do vanrednih parlamentarnih izbora, da će doći do naglog trežnjenja nekih drugih opozicionih aktera, izvan naše koalicije. Stvarno verujem da, što bude jedinstveniji, integrisaniji nastup, to će biti bolje. Na kraju, građani će dati svoj sud o tome. Šapić je više puta javno rekao da ne želi udruživanje sa bilo kim pre izbora. Što se tiče nas, problematično je što je spreman da napravi koaliciju sa bilo kim ko mu ponudi da bude gradonačelnik. Stvar koja je nas bazično okupila je da niko od nas nije spreman da napravi pakt sa režimom- rekao je on.

Vučić pročitan, Mali neiskren

Govoreći o Aleksandru Vučiću i Siniši Malom, ocenio je da Vučić „pročitan“, a Mali standardno neiskren, jer je, najavljujući kako će građani Beograda odlučivati o trošenju novca od poreza na imovinu po uzoru na Pariz, prenebregao činjenicu da je ta ideja potekla iz Šapca.

-Mali to sigurno neće sprovesti u Beogradu. Prvo, jer ćemo mi pobediti, a drugo, jer oni svoja obećanja ne ispunjavaju. Koliko znam, ta vrsta demokratije je isprobana u Švajcarskoj, Skandinaviji… Šabac je jedan od najranijih, uspešnih primera koji se sada spominju. Nema nijednog razloga da mi u Beogradu ne kažemo da se taj model koji je Šabac sproveo pokazao kao uspešan, da je to jako dobra ideja. Uradićemo i mi to isto u Beogradu i to smo rekli gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću, ako dobijemo poverenje građana, a verujem da hoćemo. Što se tiče Vučića, njega su pročitali i sa Istoka i sa Zapada. Postavlja se značajno pitanje šta oni dobijaju od njegovog ostanka na vlasti, pa da zato okreću glavu na drugu stranu i da se pretvaraju da ne vide ono što nam se dešava- naveo je Jeremić.

Milo i Vučić- braća blizanci

Komentarišući konstantne napade prorežimskih medija na njega i Sašu Jankovića, rekao je da je poslednjih dana pao u drugi plan zbog crnogorskog mitropolita Amfilohija, koji je nedavno izjavio da se plaši da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića „vodi izdaji Kosova i Metohije“.

-Današnja naslovna strana jednog od prorežimskih medija: „Milov vladika napao Srbiju“. Možete imati ovakvo ili onakvo mišljenje o Amfilohiju, ali on sasvim sigurno nije Milov vladika, dok za Vučića nisam spreman da kažem da on nije Milov. On jeste Milov i njih dvojica  su braća blizanci, a on pokušava da u ovoj zemlji napravi ono što je Đukanoviću pošlo za rukom da napravi u Crnoj Gori i da ostane više od četvrt veka na vlasti. Mi njega moramo da sprečimo, ne smemo da dozvolimo da se uspostavi jednovlašće koje će trajati decenijama kao što je, nažalost, uspostavljeno u Crnoj Gori. Drugi deo naslova, „napao Srbiju“, čime je stavljen znak jednakosti između bilo kog individualca u Srbiji i države, je znak jedne teške sistemske bolesti koju ćemo, nadam se, izlečiti. Šta će biti ta iskra, da li međunarodni impuls koji utiče na Balkan, ili teška nepravda i eksces ovog režima koji se dešava u Srbiji, videćemo- zaključio je lider Narodne stranke.

Tekst priredila: D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version