Ispunjava li ko uslove za funkciju načelnika Komunalne milicije?

Komunalna, tada policija sada milicija formirana je 2010. godine kao posebno Odeljenje Gradsk uprave grada Šapca koja obavlja poslove zaštite životne sredine, ljudi i dobara i poslove koji obezbeđuju zaštitu i održavanje red u korišćenju zemljišta, prostora, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata, kao i nesmetano obavljanje zakonom određenih poslova iz nadležnosti grada. Kako niko nije ispunjavao uslove, ovo odeljenje od osnivanja nije imalo načelnika, već šefove područne organizacione jedinice. Ali to se promenilo kada je na vlast u Šapcu 2020. godine došla Srpska napredna stranka i tada je na mesto vršioca dužnosti načelnika Komunalne milicije postavljen Borko Jekić.

Uslovi za rad na rukovodećim radnim mestima

Član 16

Za rad na poslovima načelnika komunalne milicije službenik mora da ima stečeno visoko obrazovanje iz naučne oblasti pravne nauke na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, master strukovnim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili specijalističkim studijama na fakultetu i najmanje pet godina radnog iskustva u struci i mora da ispunjava uslove za zasnivanje radnog odnosa utvrđene zakonom koji uređuje prava i dužnosti iz radnog odnosa zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave i uslove za zasnivanje radnog odnosa komunalnog milicionara.

Gradska uprava ne odgovara

„Podrinske“ su uputile dopis Gradskoj upravi  grada Šapca sa zahtevom da odgovore na naša pitanja, ali odgovor je izostao. Zbog toga smo odlučili da pitanja postavimo javno i tako apelujemo na čelne ljude grada Šapca da odluke Gradske uprave budu transparentne i da se medijima dostavljaju informacije od javnog značaja kako bi građani bili objektivno i pravovremeno informisani. Dakle, postavili smo pitanja:

– koju funciju tačno obavlja Borko Jekić u Komunalnoj miliciji;

– da li ispunjava uslove za rad na tom rukovodećem mestu koji su propisani Zakonom o komunalnoj miliciji (Član 16);

– da li je prošao obuku stručnog osposobljavanja za milicionara i ima li iskustva u struci;

– da li ima završen ispit za komunalnog milicionara?

Zasnivanje radnog odnosa

Član 35

Komunalni milicionar, pored uslova predviđenih propisima iz člana 34. ovog zakona, mora da ispunjava i posebne uslove, i to da:

1) ima psihofizičku sposobnost potrebnu za obavljanje poslova komunalne milicije;

2) ne postoje bezbednosne smetnje za obavljanje poslova komunalnih milicionara;

3) ima položen ispit za komunalnog milicionara (u daljem tekstu: ispit);

4) ima stečeno najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju i najmanje jednu godinu radnog iskustva u struci.

Načelnik ili pomoćnik načelnika koji ne postoji?

U međuvremenu, nakon što smo uputili pitanja Gradskoj upravi grada Šapca, u redakciju „Podrinskih“ pristigli su obračuni zarade Borka Jekića, odnosno dokumenti o konačnoj isplati za deo septembra i deo oktobra, a uvidom u te papire saznali smo da on više nije v.d. direktora Komunalne milicije. Naime u ovom dokumentu Borko Jekić se vodi kao pomoćnik načelnika Komunalne milicije (FOTO BROJ 1 I 2) ali u javnosti i u medijima on je potpisan kao načelnik ovog Odeljenja (FOTO BROJ 3). Da li to znači lažno predstavljanje, takođe je pitanje za nadaležne? Ono što zbunjuje jeste pitanje: kako neko može biti pomoćnik načelnika, imati sva ovlašćenja kao načelnik a da načelnik ne postoji, jer i dalje, jedanaestu godinu za redom, niko ne ispunjava uslov za ovu funkciju?!

PIŠE: ISIDORA KOVAČEVIĆ

Stručno osposobljavanje

Član 37

Stručno osposobljavanje za obavljanje poslova komunalnog milicionara sprovodi se pre polaganja ispita za komunalnog milicionara.

Nadležni organ jedinice lokalne samouprave sa nezaposlenim licem (u daljem tekstu: kandidat za komunalnog milicionara) zaključuje ugovor o stručnom osposobljavanju bez naknade, radi stručnog osposobljavanja za obavljanje poslova komunalnog milicionara i polaganje ispita za komunalnog milicionara.

Ugovor iz stava 2. ovog člana zaključuje se najduže na godinu dana.

Uslovi i način izbora kandidata za komunalnog milicionara za stručno osposobljavanje iz stava 1. ovog člana, elementi ugovora o stručnom osposobljavanju, kao i prava i obaveze kandidata za komunalnog milicionara i organa jedinice lokalne samouprave po okončanju stručnog osposobljavanja i druga pitanja od značaja za stručno osposobljavanje, utvrđuje nadležni organ jedinice lokalne samouprave.

Program stručnog osposobljavanja za obavljanje poslova komunalnog milicionara, koji obavezno sadrži stručno-teorijski deo i praktični deo programa, način provere stručne osposobljenosti kandidata za komunalnog milicionara, način vrednovanja i verifikacije programa i projekciju troškova programa po jednom učesniku, sporazumno donose ministar nadležan za sistem lokalne samouprave i ministar nadležan za unutrašnje poslove.

Program stručnog osposobljavanja iz stava 5. ovog člana i proveru stručne osposobljenosti kandidata za komunalnog milicionara sprovodi ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove, u saradnji sa ministarstvom nadležnim za sistem lokalne samouprave.

Po sprovedenom programu stručnog osposobljavanja iz stava 5. ovog člana i provere stručne osposobljenosti kandidata za komunalnog milicionara, ministarstvo nadležno za unutrašnje poslove dostavlja nadležnom organu jedinice lokalne samouprave uverenje (sertifikat) o ostvarenom uspehu kandidata za komunalnog milicionara.

Troškovi stručnog osposobljavanja iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu jedinice lokalne samouprave.

 

Ispit za komunalnog milicionara

Član 39

Ispit za komunalnog milicionara polaže kandidat za komunalnog milicionara koji je uspešno završio program stručnog osposobljavanja u roku od šest meseci od dana zasnivanja radnog odnosa, a sprovodi ga komisija, koju obrazuje ministar nadležan za sistem lokalne samouprave.

Program i način polaganja ispita za komunalnog milicionara, sastav i način rada komisije za sprovođenje ispita za komunalnog milicionara, troškove sprovođenja ispita za komunalnog milicionara, izgled i sadržinu obrasca uverenja o položenom ispitu za komunalnog milicionara, način izdavanja uverenja o položenom ispitu za komunalnog milicionara i oblik, način upisa i vođenja evidencije o položenom ispitu za komunalnog milicionara, bliže uređuje ministar nadležan za sistem lokalne samouprave.

Ministarstvo nadležno za sistem lokalne samouprave vodi evidenciju o položenom ispitu za komunalnog milicionara, u koju se upisuje: ime i prezime kandidata; jedinstveni matični broj građana; naziv visokoškolske ustanove, nivo i vrsta stečenog obrazovanja i stručni naziv, odnosno naziv završene srednje škole i obrazovni profil; organ opštine, odnosno grada sa kojim je kandidat zaključio ugovor o stručnom osposobljavanju, odnosno kod koga je zaposlen; broj i datum rešenja kojim je odobreno polaganje ispita za komunalnog milicionara; datum polaganja ispita; podaci o opštem uspehu na ispitu i broj i datum izdatog uverenja o položenom ispitu za komunalnog milicionara.

Ministarstvo nadležno za sistem lokalne samouprave izdaje uverenje o položenom ispitu za komunalnog milicionara.

Uverenje iz stava 7. ovog člana sadrži sledeće podatke: ime i prezime kandidata koji je položio ispit za komunalnog milicionara; datum i mesto rođenja; jedinstveni matični broj građana; naziv visokoškolske ustanove, nivo i vrsta stečenog obrazovanja i stručni naziv, odnosno naziv završene srednje škole i obrazovni profil i datum polaganja ispita za komunalnog milicionara.

Exit mobile version