Iskoriste svoje jedinstveno pravo u Srbiji

IZAĐITE NA GLASANJE

Više od 100.000 građana Šapca će danas, nedelja 8. decembr, direktno odlučiti kako će biti potrošeno 214.359.792,71 dinara, koliko je u budžetu grada prikupljeno od poreza na imovinu u mesnim zajednicama.

Šabac je jedini grad u Srbiji u kom građani predlažu i odlučuju kako se troši novac od poreza na imovinu. Predlog koji danas dobije najviše glasova sprovešće Gradska uprava grada Šapca.

Za svaku mesnu zajednicu je tačno definisano o koliko novca se odlučuje kao i spisak predloga za koje se može glasati. Predlozi su sastavljeni na osnovu ideja koje su građani i saveti mesnih zajednica dostavljali Gradskoj upravi.

Građani će odlučivati o novcu koji je prikupljen na teritoriji mesne zajednice kojoj pripadaju.

Pravo da glasaju imaju svi građani, bez obzira na to da li su platili porez ili ne. Potrebno je samo da pre toga budu upisani u listu učesnika neposrednog izjašnjavanja.

Iako je ova praksa neobična za Srbiju jer ne postoji drugi grad u kom se građani pitaju kako će biti potrošen novac iz budžeta, u Šapcu je ovo praksa stara dve godine. Ovakav vid direktne demokratije u Šapcu se sprovodi od 2017. godine.

Svake godine, svaki građanin ima pravo da podnese inicijativu na koji način bi potrošio novac prikupljen od poreza na imovinu. Do sada su na ovaj način realizovani brojni projekti poput izgradnje fiskulturne balon sale u Zminjaku i crkve u Tabanoviću.

Gradska uprava poziva građane da iskoriste svoje jedinstveno pravo u Srbiji, da direktno odluče kako će biti potrošeno više od 200 miliona dinara.

Građani glasaju na svojim biračkim mestima.

Exit mobile version