Ipak može nešto da se promeni ako se dovoljan broj građana zauzme za svoja prava

Saopštenje – Eko Straža Šabac

Eliksir je najavio kroz nekoliko medija ozbiljnu rekonstrukciju filtera koji bi zaustavljali emisiju štetnih gasova amonijaka i flourovodonika.

Štetnih gasova koji nam izazivaju peckanje u nosu i grlu.

Štetnih gasova koji nam u nekim situacijama peku oči.

Govori se o investiciji od 3 miliona eura koja bi se sprovela krajem juna i početkom jula.

Uprkos višegodišnjim pričama pojedinih predstavnika Eliksira kako su izuzetno ekološka kompanija odlučili su se, bar prema medijima, da ulože 3 miliona eura u drastično smanjenje emisija štetnih supstanci. Dovoljno je reći, pametnom dosta.

Ovo se, prilično smo sigurni, ne bi desilo bez pritiska pojedinih građanskih grupa među kojima je i naša. Ovo može biti dokaz da ipak može nešto da se promeni ako se dovoljan broj građana zauzme za svoja prava.

Eko Straža Šabac trenutno radi na razvijanju softvera za uređaje koji bi merili upravo amonijak i flourovodonik pored ugljen-monoksida i ugljen-dioksida. Pored benzo-pirena, metana i etana.

U pitanju su građanski senzori razvijeni širom sveta upravo zbog institucija koje „rade svoj posao na pravi način“. Senzori su slični luftdaten PM senzorima koje smo u poslednje dve godine postavili na 12 lokacija u Šapcu i okolini.

Ovi senzori će takođe pratiti i efikasnost najavljenih filtera Eliksira.

Exit mobile version