Investitori i država moraju da poštuju prava radnica i radnika u Srbiji

Otvorena građanska platforma AKCIJA, članica koalicije MORAMO, pruža punu podršku radnicima „Fijata“, koji se bore za svoja prava i apeluje na državu da zaštiti radnike.

U samo nekoliko dana od hvalospeva i pompezne najave predsednika da će se u Kragujevcu proizvoditi električni automobili, radnici „Fijata“ ostaju na ulici.

Smatramo da je ponuda kompanije „Fijat“ da ili prihvate da odu na rad u inostranstvo na dve godine, pod ne potpuno jasnim uslovima, ili da ostanu na ulici, sramotna.

Država mora da zaštiti kragujevačke radnike i radnice i da omogući puno poštovanje njihovih prava. Izražavamo opravdanu bojazan, s obzirom na sva neispunjena obećanja naprednjačke vlasti u prehodnih deset godina, da do proizvodnje električnih automobila možda i neće doći i postavljamo pitanje, i ako se pokrenu pogoni, da li će se ovi radnici vratiti na posao?

Prvi korak ka zaštiti radnica i radnika u Srbiji je ukidanje trenutnog naprednjačkog, izrabljivačkog Zakona o radu. Donećemo novi Zakon koji će poštovati sve zaposlene u Srbiji, koji neće biti jeftina radna snaga koju poslodavci, iako dobijaju ogromne subvencije od države, mogu da uslovljavaju i izbacuju na ulicu kako im se prohte.

Trenutna situacija u Kragujevcu je slika poslovanja i „investicija“ naprednjačke vlasti – davanje ogromnih subvencija stranim firmama, koje nakon nekoliko godina zatvaraju pogone, ostavljaju ljude na ulici, bez ikakve reakcije države koja je dužna da zaštiti svoje građane.

Radnike i radnice niko ne sme da ucenjuje i uslovljava. Njihova prava moraju u potpunosti biti ispoštovana, uz jasne zakonom definisane uslove i garancije, da će se svi do jednog vratiti na posao.

 

Exit mobile version