INTEF na Mišaru od 14. do 19. avgusta

Na konferenciji za medije, održanoj danas u Galeriji na Mišaru, saopštena je ovogodišnja selekcija „Internacionalnog teatarskog festivala“ koji će se nakon godinu dana pauze zbog pandemije koronavirusa održati u okviru Mišarskih svečanosti. Selekciju festivala novinarima je predstavila selektorka Ljiljana Blagojević, koja je tom prilikom istakla da joj je bila izuzetna čast, da bira predstave za ovaj festival. Na konferenciji su govorili Dušan Simić, direktor festivala, Nađa Gligorić, direktorka Turističke organizacije grada Šapca kao i Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.

„Ovogodišnji naziv festivala, kao zajednički imenitelj i jedne i druge kategorije,  od strane selektora bio bi POZORIŠTE – UTOČIŠTE MLADIH“, rekla je Ljiljana Blagojević selektorka festivala i dodala da je iza nas jedna teška godina u znaku pandemije, te da su sve mere koje su preduzete bile u potpunoj suprotnosti sa onim što zahteva pozorište i predstava kao pozorišni čin.

SELEKCIJA FESTIVALA:

Kategorija OMLADINSKIH PREDSTAVA
– Niš, Akademsko pozorište SKC-a ,“MIRIS ŽIVOTA UNAZAD“ – Romen Garija, režija Dušan Matejić
– Kragujevac,  Akademsko pozorište SKC-a ,“HAMELN“ – Marija Stojanović, režija Kostadin Stojadinov
– Beograd, Teatar 011, „DRAGI TATA“ – Milena Bogavac, režija Nataša Radonjić
– Mišar, Omladinsko pozorište „Vožd“, LAŽA I PARALAŽA -J.S.Popović, režija Dušan Simić
– Mostar, Mostarski teatar mladih, „PIT“ – Ljubinka Stojanović, režija Sead Đulić

Kategorija STUDENTSKIH PREDSTAVA
– FDU  Beograd, „ŽUTA“ – Gordan Mihić, igra Srna Đenadić
– Akademija umetnosti  Beograd, „BEČKA STOLICA“ – Nikolaj Koljada, režija Predrag Stojmenović
– FDFU Bijeljina, „MAGA MAGAZINOVIĆ“, autorski projekat Marte Mikić
– Nezavisna mladinska trupa, Skoplje, „PELIKAN“ – August Strindberg, režija Teodora Siljanoska
– Akademija umjetnosti Banja Luka, „SERBUS EVROPEIKUS“ – Zoran Kostić, režija Elena Kostić

„Bez kontakta, bez dodira, bez svake vrste razmene pretilo je da pozorište atrofira i umre. Desilo se suprotno. Grčevito se borilo da preživi i makar na slamčicu, dovijajući se, i uspelo je da održi svoj kontinuitet. Ako nešto traži kontakt, život, razmenu – jeste mladost. Mlad čovek ne sme biti sam, bez slobode ( svedoci smo sve veće pojave depresije baš među mladima.) A gde u ovom vremenu  sve to naći, u ovoj teškoj godini zabrana i straha od virusa? Odgovor je u pozorištu, teatru, gledalištu! Prijavljene predstave su pokazale koliko se pozorište nametnulo kao utočište mladih. Izuzetno bogata selekcija, doduše mnogo veća konkurencija u OMLADINSKOJ KATEGORIJI, sa fantastičnom potrebom da se progovori o problemima svoje generacije, vremena u kome se živi, teskobom u kojoj odrastaju, bila je veliki zadatak selektoru da odabere zadati broj predstava od strane organizatora. Vodila sam računa da imamo pregled šta se događa u teatrima eks-ju republika. Vodila sam računa da žiri ima veliku ponudu, divnih glumačkih i vizuelnih ostvarenja i predstava u celini, kao mogućnost budućih laureata. Izuzetno mi je drago što je sve veća  pojava igranja domaćih tekstova, naročito naših spisateljica: Ljubinke Stojanović, Milene Bogavac, Marije Stojanović. Skrenula bih pažnju organizatorima da bi trebalo poraditi na animaciji još većeg broja studentskih predstava koje bi konkurisale za selekciju festivala“, navela je Ljiljana Blagojević u obrazloženju selekcije festivala.

Ona je još istakla da joj je mladost vratila nadu da čovečanstvo ima budućnost te citirala Dostojevskog „Lepota će spasiti svet“ navodeći da je možda baš mislio na pozorište.

Đ.Mijailović

Exit mobile version