„Inovacije u poljoprivredi i organska proizvodnja- neiskorišćeni potencijali Srbije“

Konferencija u Gradskoj kući

Konferencija „Inovacije u poljoprivredi i organska proizvodnja- neiskorišćeni potencijali Srbije“ održana je danas u Gradskoj kući u prisustvu predstavnika Grada, Direkcije za poljoprivredu grada Šapca, Austrijske razvojne agencije, Inicijative za razvoj i saradnju, organizacije Arbaiter- Samariter- Bund iz Austrije, Udruženja građana „Naša kuća“ i „Caritas- a“ Šabac. Prezentovan je projekat „Ruralni razvoj nakon poplava“, a teme su bile i inovativni poljoprivredni biznis kao model za smanjenje siromaštva u ruralnim područjima, hidroponični sistemi za proizvodnju organskih proizvoda i socijalno preduzetništvo u poljoprivredi.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović pohvalio je goste iz Austrijske razvojne agencije, rekavši da je jedna od najjačih i najbolje organizovanih agencija, koja preko svoje države pomaže različite projekte.

-Današnji sastanak je prilika da razgovaramo o pomoći nakon poplava, a to je veliki i važan projekat za grad. Naši austrijski partneri nam pomažu da obučimo ljude da u jednom novom vidu socijalnog preduzetništva negde pokažu koliko su sposobni da se vrate u normalan život, a mi kao grad da im u tome pomognemo. Grad Šabac će pomoći da naši poljoprivrednici zarade više od posla kojim se bave- naveo je Zelenović, dodajući da poslednja poljoprivredna sezona potvrđuje da su poljoprivrednici iz našeg kraja pokazali da su sposobni da proizvedu kvalitetne proizvode.

Zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović rekao je da je realizacija projekta „Ruralni razvoj nakon poplava”, koji je Grad započeo sa partnerima iz IDC- a, pokazala kako se u poljoprivredi može dodatno zaraditi kroz preradu proizvoda pre plasmana na tržište.

-Voće i povrće, u ovom slučaju sušeno, dostiže najmanje 30 posto veću vrednost nego kada se prodaje u svežem stanju. Budućnost nije u prodaji sirovina, što je uglavnom bila dosadašnja praksa, već u plasmanu poljoprivrednih poluproizvoda i gotovih proizvoda. Poljoprivreda je velika razvojna šansa našeg kraja. Grad Šabac je usvojio strategiju razvoja popljoprivrede i ruralnog razvoja koja obuvata 84 konkretna projekta koja treba da omoguće da naši poljoprivrednici zarade više od posla kojim se bave- podvukao je Kostadinović.

Silvija Hinger iz Austrijske razvojne agencije je izrazila zadovoljstvo što je u prilici da na  sastanku govori o projektu „Ruralni razvoj nakon poplava“, ali i što Grad Šabac pokazuje odgovornost i volju da sarađuje.

-Projekat će trajati do kraja sledeće godine i nadam se da će biti uspešan. U njegovu realizaciju je uloženo 100 hiljada evra. Zadovoljna sam dosadašnjim razvojem projekta, kao i saradnjom sa predstavnicima Grada Šapca. Moja želja je da nastavimo da na ovaj način pomažemo svima kojima je pomoć neophodna- rekla je Silvija Hinger.

D.Dimitrijević

Exit mobile version