Inicijativa Selo- grad traži obrazloženje Ministarstva poljoprivrede zbog kašnjenja subvencija

Poljoprivrednici u Mačvi i celoj Srbiji suočavaju se sa velikim problemima zbog nebrige Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Srbije, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Inicijative Selo- grad. U najgoroj poziciji su stočari koji su zahteve za subvencije podneli nakon 15. februara i još uvek čekaju isplatu.

Odbornik Inicijative u Skupštini grada Šapca Dragan Stanković rekao je da je nezvanično saznao da novac koji duguje ministarstvo neće ni biti isplaćen, te će stoga podneti zahtev nadležnima da se izjasne da li će i kada isplatiti zaostala potraživanja poljoprivrednicima. On je ipak izrazio nadu da će naići na razumevanje novog resornog ministra Branislava Nedimovića, te da će zahtevima biti odgovoreno.

-Ministar poljoprivrede je nedavno bio u Šapcu i tom prilikom rekao da mu je ulaganje u stočarstvo prioritet. Kako je onda moguće da se do sada najviše duguje stočarima za subvencije za svinje i goveda? Prošli saziv Vlade doneo je odluku da se subvencije za govedarsku proizvodnju isplaćuju po predaji, mada je do tada bila praksa da se subvencije daju unapred. Poljoprivrednici su bili primorani da to prihvate, a sada imamo slučaj da se i subvencije po predatim bikovima ne isplaćuju od februara- rekao je Stanković i  dodao da će podneti zahtev ministarstvu za odgovor da li će biti subvencija, kada će one biti isplaćene i šta će biti dalje sa isplatama.

On je objasnio da poljoprivednici koji od prvog oktobra predaju stoku, predaju formulare za subvencije posle Nove godine, da bi one bile isplaćene od maja, što do sada nije bila praksa.

S druge strane, za samo jedan dan kašnjenja poljoprivrednika u izmirenju obaveza prema državi zaračunavaju se drakonske kamate. Stanković je pozvao šabačke poslanike u republičkom parlamentu koji su deo vladajuće koalicije da se angažuju kako bi se izašlo u susret stočarima koji se nalaze u veoma teškoj poziciji.

-Smatram da bi se ovaj problem daleko brže rešio ako bi se angažovali poslanici koji su deo vladajuće koalicije na nivou republike. Oni imaju obavezu, ne prema nama političarima i gradu Šapcu, već prema poljoprivrednicima ovog kraja, među kojima ima i njihovih birača. Njihova reč bi sigurno imala daleko veću težinu u resornom ministarstvu- zaključio je Stanković.

D.Dimitrijević

Exit mobile version