Imenovan v.d. direktora Apoteke „Šabac“

Održana 15. hitna sednica Skupštine grada Šapca

U amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača danas je održana 15. sednica Skupštine grada Šapca, sazvana po hitnom postupku, a na dnevnom redu su bile dve tačke.  Za v.d. direktora „Apoteke Šabac“ imenovan je dr Pantelija Stojinović, kako bi se stekli uslovi da se ispune obaveze prema zaposlenima kojima je sporazumno prestao radni odnos. Odbornici su izglasali i odluku o davanju saglasnosti JKP „Toplana“ za zaduženje u iznosu od 80 miliona dinara, kao i saglasnost JKP „Stari grad“ i JKP „Parking Šabac“ da mogu biti sadužnici- jemci za zaduženje JKP „Toplana Šabac“. 

Na samom početku, predstavnici Srpske napredne stranke oštro su kritikovali sazivanje sednice u kratkom roku, a šef najveće opozicione odborničke grupe u lokalnom parlamentu dr Aleksandar Pajić je rekao da je to „nesvakidašnji prizor“ i istakao da da gradonačelnik mora hitno da podnese ostavku zbog vrhunskog neznanja u rukovođenju gradom.

-Na prethodnoj sednici Skupštine nije postavljen v.d direktora Apotekarske ustanove, sredstva koja je Ministarstvo zdravlja opredelilo za Apotekarsku ustanovu ne mogu da se transferišu, jer  Grad, Skupština grada i svi oni koji su zaduženi za zakonito poslovanje, nisu odradili svoj posao kako treba, odnosno nemaju lice koje ima deponovan potpis u Trezoru da može da transferiše sredstva. Druga tačka dnevnog reda, novo zaduženje „Toplane Šabac“ za 80 miliona, nametnuta je minut pred sednicu. Ako se naši sugrađani prisete, za „Toplanu“ su jemci bili  i „Vodovod Šabac“, i JKP „Stari grad“, i Fond za građevinsko zemljište, i „Parking servis“, što samo govori da sva ta preduzeća nemaju resurse da sami sebi budu jemci, njihov kapital je zanemarljiv i ne mogu da podnesu sami svoja zaduženja- podvukao je dr Pajić.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović zahvalio je odbornicima što su pokazali spremnost da donose brze, ozbiljne i teške odluke i naglasio da su okolnosti bile takve da se moralo brzo reagovati, kako bi se delovalo u najboljem interesu građana.

-Sa zadovoljstvom mogu da kažem da se problem Apoteke „Šabac“ rešava, zahvaljujući timu na čijem sam čelu i četiri cilja koja smo predstavili, a sada ih realizujemo. Ministarstvo zdravlja i ministar dali su saglasnost za sistematizaciju u Apoteci, obezbedili 42 miliona dinara koja će biti usmerena na rešavanje problema zaposlenih i isplatu zaostalih zarada, za one ljude koji su pristali da dobrovoljno odu iz Apoteke. Apoteka je izdavanjem u zakup obezbedila 70 miliona dinara do kraja godine za slobodne objekte i 50 miliona dinara koja će biti obezbeđena nakon prodaje lokala u Hotelu „Sloboda“. Kao Grad smo od početka upravljali tim procesom, nismo dozvolili nijednog trenutka da se na bilo koji način ugrozi imovina grada i naših sugrađana. Danas smo čuli zabrinjavajuće tvrdnje onih koji predstavljaju najviše organe vlasti u državi, pomoćnika ministra prosvete dr Aleksandra Pajića, koji je priznao da upravlja procesima u radu republičkih predstavništava kod nas, kao što su Uprava za trezor, Uprava za finansije i drugi organi, čija je saglasnost potrebna u ovom slučaju. Zato 42 miliona koje stoje tri nedelje na računu ne može da se prebaci zaposlenima koji dugo čekaju svoje plate, jer nisu dozvolili i hteli da ovaj proces uspe- smatra Zelenović.

Gradonačelnik je primetio i da je neobično da u roku od sedam dana od „Srbijagasa“ stigne obaveštenje da će najbolja toplana u Srbiji biti blokirana zato što nije platila jedan račun za jedan mesec u grejnoj sezoni.

-Prored toga, resorni ministar ne daje saglasnost direktorki Centra za socijalni rad Jeleni Milošević da može da se deli socijalna pomoć i da se najšira paleta socijalnih usluga redovno pruža Šapčanima. To je nedopustivo ponašanje, a iza svega stoji Srpska napredna stranka i njeno nesposobno rukovodstvo, koje ne dozvoljava da se život u gradu odvija- ocenio je Zelenović i dodao da je takvo ponašanje ljudi koji misle da ozbiljno vode državu nedopustivo.

On je podetio da je Šabac najbolje mesto za investicije, sa najvećom industrijskom zonom, postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, koje umanjuje troškove budućim investitorima, te da i građanima pruža najbolje usluge po najnižoj ceni.

D.Dimitrijević

Exit mobile version