Ime škole ispisano na zidu Šabačke gimnazije

Uoči Savindana, ime Šabačke gimnazije osvanulo je na pročelju škole.

Dobrom voljom zalaganjem i nesebičnom donacijom Radivoja Jakovljevića, nekadašnjeg učenika Šabačke gimnazije, uspešnog privrednika i oca dvojice gimnazijalaca, ova šabačka škola je prvi put u svojoj dugoji istoriji dobila svoje ime ispisano iznad glavnog ulaza u zgradu.

Dizajn slova su delo magistra Dušana Neškovića profesora Šabačke gimnazije.  Slova su izlivena u livnici „Fasil“ Arilje, a montažu je izvršilo preduzeće „Vuksa 10“, uz asistenciju „Fila Printa“.

-Ime naše škole je zasijalo kao što decenijama blista kroz vreme i u sećanjima generacija. Dobrom voljom, trudom, zalaganjem i nesebičnom donacijom gospodina Radivoja Jakovljevića, uspešnog privrednika i bivšeg gimnazijalca, oca dvojice gimnazijalaca, naša škola je prvi put u svojoj dugoj istoriji dobila svoje ime ispisano na pravi način, da traje vekovima. Gimnazija je menjala imena, ali nije svoju misiju i zadatak. Radost je što je mnogi doživljavaju kao drugi dom – kazala je direktorka Marijana Isaković.

Ideja je pokrenuta u junu prošle godine a Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva je propisao uslove za izradu i postavljanje novog školskog natpisa

-Moja uloga je bila da se izgled slova uskladi sa arhitektonskim stilom objekta Šabačke gimnazije, budući da postoji natpis iz perioda pre Drugog svetskog rata Podrinska gimnazija koji gleda na ulicu Vojvode Mišića. Vremenom je otvoren ulaz iz Masarikove ulice, škola je menjala imena. Ta slova imaju svoj stil sa kojim smo uskladili postojeća. Nije identičan naziv, oblik, ali je u tom duhu, a to je bio i zahtev Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, koji nam je propisao uslove za izradu i postavljanje novog školskog natpisa. Sarađivao sam sa majstorima u svim fazama radova, prilikom procesa postavljanja, usklađivanja novih slova sa postojećim, dizajna – izjavio je profesor Nešković.

Slova su od blago patiranog mesinga, a plastifikaciju, odnosno zaštitu, radila je firma Siniše Cvejića iz Dublja.

Exit mobile version