„Imao sam strašne simptome, za dlaku sam izbegao smrt“

Žrtva trovanja gljivama iz Šapca uživo u Jutarnjem programu:

Gljivarsko mikološki savez Srbije najavio je da će podneti inicijativu za zabranu prodavanja šumskih gljiva na pijacama i javnim prostorima širom Srbije. Tragom te vesti sa šabačke pijace Živinarnik u jutarnji program „Probudi se“ javio se reporter Đorđe Mijailović koji je rekao da već danima niko ne prodaje gljive na tom mestu, nakon trovanja koje se dogodilo.

Za jutarnji program govorio je i Vladan Mišković, koji se pre 14 dana otrovao upravo gljivama koje je sedamdesetdvogodišnja M.G. prodavala ispred pijace.

„Sad sam dobro, otpušten sam iz bolnice i sada sam bolje. Bilo je strašno, večerao sam gljive oko pet sati popodne, i odmah sam osetio mučninu, ali sam mislio da sam ih možda premastio ili tako nešto. Međutim, agonija je krenula oko pola dva u noć kada sam krenuo da povraćam. Povraćao sam do osam ujutru, dakle šest sati bez prestanka sam povraćao. To je bila neopisiva mučnina, mogu to opisati bukvalno kao kidanje creva i želudca“, ističe Vladan.

Vladan je pre dve nedelje prodavao jabuke na pijaci, te je tog dana i kupio sporne pečurke od žene koja ih je prodavala. Šalili su se, a nije ni slutio šta mu se može desiti.

„Nisam poznavao tu ženu, ali sam je često viđao da prodaje ispred pijace. Nisam ni slutio šta može da se desi, a da nesreća bude veća, kada sam kupovao gljive, šalio sam se sa njom kada sam joj rekao „nemoj da me otruješ“, počeli smo da se smejemo i ona mi je rekla „niko se još nije žalio“, navodi Vladan.

„Vladan Mišković opisao i kakve je simptome imao, te kako mu je bilo dok je bio u bolnici zbog trovanja otrovnim gljivama.

„Bio sam u bolnici 13 dana. Prvo sam primljen u Šabačku bolnicu, ležao sam tu, oni su mi vadili nalaze koji su bili strahovito loši. U bolnici sam ceo dan povraćao, imao sam utisak da sam izbacio sve iz sebe što je moglo. Malo nešto ako popijem to samo prođe kroz mene, strahovito nešto. To je tako trajalo skoro pet dana“, prepričava Mišković svoje bolno iskustvo.

Vladan se osvrnuo i na ostale pacijante koji su ležali u bolnici, od kojih na žalost jedna žena nije preživela trovanje.

„Svi koji smo ležali u bolnici smo imali te strahovite simptome. Ja sam bio možda i najviše otrovan, ali imao sam sreće jer je moj organizam jako dobro prihvatio terapiju sa kojom su me lečili. Imao sam najlošije nalaze koji ukazuju na trovanje, i za dlaku sam izbegao smrt“, zaključio je Vladan, uz zahvalnost lekarima na požrtvovanosti.

Exit mobile version