Ili je situacija u Šapcu epidemiološka slika Srbije, ili imamo ozbiljan problem sa podacima

Gradonačelnik Šapca ističe da je došlo do zastoja, te da 271 osoba čeka rezultate testova na kovid 19

U kovid ambulanti juče je pregledan 131 pacijent, a 71 testirano. Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje 241 osoba je pozitivna na kovid 19 od početka epidemije, 166 je obolelo u poslednjih petnaestak dana. Ukupno 752 lica su pod nadzorom kao kontakti i svi poštuju mere samoizolacije, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

-Uveden je dvostruki nadzor koji vrši Policijska uprava tako što poziva lica u izolaciji ili ide na njihovu kućnu adresu kako bi se uverila da poštuju mere. Komunalna policija je prilikom kontrole ustanovala da tri objekta nisu poštovala odredbe Štaba i izveštaj je dostavljen sanitarnoj inspekciji koja će preduzimati dalje mere. Imamo sedam novih kontakata novih pozitivnih, pa nema još zaoštravanja mera. Očigledno da postoji neki zastoj u laboratoriji „Vatreno oko“, jer očekujemo potvrde testiranja za 271 osobu. Govorimo o pacijentima čiji nalazi nisu vraćeni u ambulantu pre 2.jula, onim za koje su predati nalazi prekjuče i testirani u kovid ambulanti, Zavodu i Opštoj bolnici i 71 testiranih juče u kovid ambulanti. Ako uzmete u obzir da je toliko testova na čekanju, to je skoro kao cela Srbija. Ako na teritoriji cele Srbije dnevno imate malo više od 300 pozitivnih, neće biti ili će biti da je ovo što se u ovom trenutku radi u Šapcu manje- više slika Srbije, ili imamo ozbiljan problem sa podacima- podvukao je Zelenović.
Dobra vest je da će Veterinarski specijalistički institut sutra nastaviti da radi testiranja za sve Šapčane, na stanju imaju 2.000 testova i testiraće na najbrži mogući način u dogovoru sa Zavodom i Domom zdravlja, koji će krenuti sa organizovanim pozivanjem lica.
Štab za vanredne situacije ima elektronske sednice svakog dana u 12 sati, a izveštaje na dnevnom nivou podnose Dom zdravlja, Zavod, Policijska uprava Šabac i Odeljenje komunalne policije. Iz Opšte bolnice još nema informacija, a gradonačelnik navodi da je prema njegovim podacima na grudnom odeljenju smešteno 25 ljudi, a u sivoj zoni na infektivnom odeljenju 28 osoba.
-Očekujem da direktor Opšte bolnice dr Slovodan Popović izvesti javnost o zdravstvenom stanju naših sugrađana i sve informacije se morajh dostaviti sredstvima javnog informisanja svakog dana- naglasio je on.
Dr Jasmina Stanković nije prisustvovala konferenciji za novinare zbog vanrednog testiranja u Medicini rada. Gradonačelnik je podsetio da ugostiteljski objekti imaju zabranu rada od 23 sata do šest sati ujutru, obavezno je držanje distance jedan i po metar između svih, u zatvorenom prostoru dva metra i svi moraju da nose zaštitne maske, a kazna za nepoštovanje odluke je 5.000 dinara. Obaveza nošenja maske odnosi se i na javni prevoz, tržne centre, banke, pošte, javne ustanove. Pojačane kontrole poštovanja ove mere sprovodiće se i u narednim danima, a u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije uvodiće se drastičnije mere.
D.Dimitrijević

Exit mobile version