I komunisti su zgranuti

Truć broć i aplauzi na Skupštini grada Šapca

Na dnevnom redu današnje Skupštine grada Šapca našlo se više od 23 tačke sa usvajanjem dva zapisnika sa prethodnih sednica. A u tim tačkama, između ostalog, odbornici su usvajali završni račun za 2019. godinu i rebalans budžeta za 2020. godinu kao i finansijske izveštaje javnih preduzeća. I prosto da čovek ne poveruje sve se to završilo za nepuna tri sata. To jasno pokazuje da je Šabac postao grad totalnog jednoumlja i da, kaže mi jedan komunista koji je nekada bio odbornik u Skupštini grada, tako nešto nije bilo ni u njegovo doba te da je on potpuno zgranut onim što je danas na Skupštini video. I čuo. Jer, i u vreme kada su skupštinu činili isključivo komunisti bilo je odbornika koju su kritikovali i izražavali nezadovoljsto nekim temama pa nisu hteli uvek da glasaju. A danas, 100%. Ustvaru, bila je tu i jedna čestita odbornica koja je bila uzdržana. Na šta je morala da upozorava predsednika. Da se pokaže demokratija.

 

Naprednjaci nemaju većinu

Međutim, ono što je odmah palo u oči, a o čemu sam bezbroj puta pisao, je činjenjica da naprednjaci nemaju stabilnu većinu sa kojom bi mogli da vode grad. I sa ovim kolaboracionistima ili „izdajnicima“ kako ih građani Šapca nazivaju, jedva su skrpili da započnu Skupštinu sa 36 odbornika. „Džaba vam novci moji sinovci“ kaže Pera Pub u jednoj pesmi Đorđa Balaševića koja na najbolji mogući način oslikava volju građana Šapca a to je da i pored svih mahinacija, novca sumnjivog porekla i podrške državnih institucija, po naredbi Aleksandra Vučića, vlast naprednjaka je „klimava“. A to se vidi i po njihovom ponašanju. Pre samo nekoliko meseci za tri sata, koliko je ova sednica trajala, nije mogao da se usvoji zapisnik sa prethodne sednice a kamo li dva zapisnika, kao ovaj put, i još završni račun, izveštaji javnih preduzeća, rebalans i raznorazni školski odbori.

Da je na ovoj Skupštini bio bar neko iz opozicije da istinski prebroji broj prisutnih odbornika verovatno bi se pokazalo da su značajne odluke na ovoj Skupštini donete bez kvoruma. I da je, pod maskama, glasao svako ko se tog trenutka našao na naprednjačkoj strani. Što se već desilo na onoj sednici kad su se samoizabrali. Možda bi to trebalo pažljivije proveriti na snimku TV prenosa koji su vršile obe šabačke televizije. Mada je jedna od tih televizija, ona bliska naprednjacima, u pola prenosa „zablokirala“. Da se bruka ne vidi.

 

Budžet grada

I u takvoj amosferi bivša, Zelenovićeva, i sadašnja načelnica finansija dobrano se mučila da „zamrsi“ izveštaj upoređivanjem i nekim procentima kako je bilo kad je bilo kako bi se, kod običnih ljudi, stvorio privid da nešto u budžetu ne valja. Ali, i ona je na kraju morala da „poklekne“ i da stidljivo i tiho izgovori da je vlast pod rukovodstvom Nebojše Zelenovića domaćinski poslovala i da je ostvarena dobit kojom se, verovatno, ni jedan grad u Srbiji ne može pohvaliti.

 

Aplauz Vučiću za oteto

Da prekine „agoniju“ hvaljenja i veličanja Zelenovićevog rada potrudio se Aleksandar Pajić, Sportista, koji je saopštio da će lično Aleksandar Vučić dati pare da se Šabac još više razvija za šta je dobio buran aplauz svih prisutnih u sali. Čime je započela predizborna kampanja za novi predsednički mandat. Mada i ovde Sportista je „zaboravio“ da napomene da je to samo deo para koje je svojevremeno Vučić oteo od Šapca kako ne bi dozvolio Zelenoviću da još više i bolj može da radi i da su građani Šapca zbog toga značajno oštećeni. Dakle, kao što možete da vidite, ono što se u Banjaluci događa sa Stanivukovićem nije izmislio Dodik već je to prepisao iz odnosa Vučića prema Šapcu.

 

Skupštinski EPP

Trajala bi ova Skupština i kraće da jedan od kolaboracionista nije koristio skupštinsku govornicu za svoje samorekramiranje, ne obazirući se na kolutanje očima i bolne uzdahe svojih novih koalicionih partnera, čime je stavljao do znanja nekim privrednicima da sa njim „nema šale“ i da će morati da se „uozbilje“. Ma šta to značilo.

I Birma, stručnjak za pravljenje lažnih državnih pečata, je izašao nekoliko puta za govornicu uglavno da se pomene Vučić ali i da onaj „borac“ za čistiji vazduh ne bude jedini govornik. Sve u svemu „mršave“ diskusije!

Ono što je svima onima koji su Skupštinu pratili bilo čudno je to da nije bilo najvećeg „kritičara“ bivšeg režima koji bi sigurno imao šta pametno da kaže. Posebno danas kad se razgovaralo o budžetu i javnim preduzećima. Po kuloarima se šuškalo da je bolestan, da je ljut jer ni jednu funkciju nije dobio (i pored velikih zasluga) a neki su, ja im ne verujem, pričali kako je „namiren“ kroz kovid bonuse koje su on i njegova supruga dobili u Opštoj bolnici, mnogo veće od onih koje su dobile njihove kolege za isti posao, i da je „zamoljen“ da na Skupštinu ne dolazi.

Ako mene pitate, poznajući čestitost i poštenje pomenutog gospodina, verujem da je u pitanju bolest. I da na Skupštinu nije došao jer je stvarno bolestan.

 

Mrak

Iz svega ovoga može se shvatiti da je potpuno razumljivo što se naprednjaci silno bore i trude da „ugase“ „Podrinske“ kako se u Šapcu ne bi mogla čuti istina ili bar drugačije mišljenje. Međutim, nihovo ubeđenje da će im u „medijskom mraku“ biti bolje „ne pije vodu“ jer zaboravljaju da „noć je najtamnija pred svitanje“.

DA NAM SVANE!

Ivan Kovačević

Exit mobile version