Humanitarna akcija učenika i zaposlenih u Šabačkoj gimnaziji

Prikupljanje plastičnih čepova, novac od prodaje namenjen izgradnji pristupne rampe

U saradnji sa Udruženjem „Da budemo svi jednaki“ i u dogovoru sa magistrom Mirjanom Savić, logopedom surdologom specijalistom i članom ovog Udruženja,  Šabačka gimnazija se uključila u akciju prikupljanja plastičnih čepova u humanitarne svrhe. Čepove će donirati Udruženju, a novac od njihove prodaje namenjen je izgradnji pristupne rampe za našeg sugrađanina. Svi zainteresovani sugrađani koji žele da budu donatori, mogu plastične čepove ostaviti u namensku kutiju pored glavnog ulaza u školu, ili dati stručnom saradniku Biljani Drobnjak, svakog radnog dana od 7.30 do 19.30 sati.

Pre otprilike osam ili devet godina učenici i zaposleni u Šabačkoj gimnaziji su se prvi put uključili u akciju „Čep za hendikep“, kako bi pomogli osobama sa invaliditetom, na inicijativu koleginice u penziji Vesne Veselinović, profesora geografije i Biljane Drobnjak, stručnog saradnika.

-Nisam sasvim sigurna da bih mogla navesti tačan datum i godinu, kada smo se uključili prvi put u ovu akciju, ali se odlično sećam da smo tadašnja direktorka Šabačke gimnazije Miroslava Ivanović, profesorka hemije u penziji i ja, uspele da dobijemo i namensku kutiju u obliku epruvete za sakupljanje čepova. Odziv svih ovih godina za učešće u ovoj akciji i količina prikupljenih čepova su dosta dobri. Sakupljanje plastičnih čepova u ovakvim akcijama sem tog humanog i razvijanja podrške i empatije, zbog zaštite i očuvanja životne sredine ima i socio- ekološku dimenziju za sve one koji u tome učestvuju indirektno ili direktno. Kako smo u obavezi u skladu sa Zakonom i različitim pravilnicima da kod učenika razvijamo i međupredmetne kompetencije od kojih je jedna i odgovoran odnos prema okolini, zaista se trudimo svi u našoj Školi da organizujemo različite manifestacije sa tim istim ciljem. Naši učenici se rado odazivaju ovakvim akcijama i veoma su aktivni, tako da nam onda nije komplikovano da zajedno sa njima ovakve akcije uspešno i realizujemo- kaže Biljana Drobnjak, stručni saradnik, master pedagog u zvanju pedagoškog savetnika.

Planirano je da akcija za ovog sugrađanina traje narednih mesec dana, otprilike do kraja oktobra.

-Ovu priliku koristimo da zamolimo sve prijatelje Šabačke gimnazije da doniraju plastične čepove, kako bismo pomogli našem sugrađaninu- istakao je Saša Lazić, stručni saradnik bibliotekar u Šabačkoj gimnaziji i organizator ove akcije zajedno sa Biljanom Drobnjak. Sačuvajmo okolinu i osmeh našem sugrađaninu!

Exit mobile version