„Hipnoza jedne ljubavi“ za početak festivala

Svečano otvoreno „Pozorišno proleće“

„Hipnoza jedne ljubavi“ u izvođenju ansambla Zvezdara teatra otvorila je u ponedeljak „Pozorišno proleće“ u Šabačkom pozorištu. Potpisnik teksta i režije Dušan Kovačević svečano je otvorio festival, podsetivši na samom početku da je prošle godine u teatarskim krugovima ocenjen kao najbolji  u Srbiji. Dijagnoza je lepa, ohrabrujuća i obavezujuća da se kvalitet očuva u godinama koje dolaze, sa nadom za mnoge buduće generacije, poručio je proslavljeni dramski pisac sa Velike scene „Ljubiša Jovanović“.  

-Kultura je identitet jednog naroda, a ovde u Šapcu je, zahvaljujući politici u poslednjih desetak godina, stvarno doživela veliki procvat. Šabac je primer brige o prošlim, sadašnjim i budućim najdragocenijim institucijama i identitetu jednog grada i zemlje. Šabačko pozorište ima dugu tradiciju, kroz njega su prošle generacije glumaca i ovo je njihova zajednička kuća. I ja sam ovde ušao kao dečak i vraćam se kao čovek koji se bavi pozorištem- rekao je Kovačević.

Okupljenima u prepunoj sali obratio se i gradonačenik Šapca Nebojša Zelenović, rekavši da je lepo kada znamo da neke ljubavi nadrastaju naše prolazno trajanje.

-Takva je ljubav Šapca prema pozorištu, u gradu koji sedam posto svog budeta izdvaja za kulturu. Kada vidimo da je večeras prepuno pozorište, to znači da smo na dobrom putu. To je naša vizija i budućnost i mi smo prema tome snažno određeni. Grad i građani su jedno i to pokazuju večeras u Šabačkom pozorištu. Počastvovan sam dolaskom važnih gostiju iz sveta kulture. „Pozorišno proleće“ stavlja grad Šabac na mapu kulture i baš ako što je nekada naše pozorište pre dva veka činilo iskru u tadašnjem životu grada Šapca, tako „Pozorišno proleće“ u Šapcu čini jednu iskru u kulturnom životu Srbije- istakao je Zelenović.

Direktor Šabačkog pozorišta i selektor festivala Zoran Karajić naglasio je da i ove godine vlada veliko interesovanje medija iz cele zemlje za šabački festival.

-To nam potvrđuje da je zauzeo ozbiljno mesto na mapi pozorišnih festivala Srbije, prvenstveno zato što smo uspeli da se ne poklapamo koncepcijski ni sa jednim drugim značajnim festivalom u zemlji. I ove godine doveli smo najbolje predstave iz prošlogodišnje produkcije,  a posebno mi je drago što „Pozorišno proleće“ postaje festival celog grada. Realizovaćemo programe u hotelu „Sloboda“, Biblioteci šabačkoj i Šabačkoj gimnaziji, a sa nama su i deca koja pohađaju časove glume u okviru Šabačkog teatarskog pokreta- naveo je Karajić.

Milan Šarac, reditelj filma o Miri Stupici, premijerno prikazanog u Narodnom pozorištu pre deset godina, poklonio je bistu glumice, koja je otkrivena u holu pozorišta. On je naveo da to čini u znak zahvalnosti, ljubavi i poštovanja prema Stupici. Bistu je mesec dana radio vajar Drago Đokić, autor koji iza sebe ima preko hiljadu skulptura, koji je rekao da je bista sada na pravom mestu, te da je glumicu  poštovao kao velikog umetnika. Reditelj Gorčin Stojanović obratio se prisutnima pre otkrivanja biste, rekavši da mu je ogromna čast što je u Šabačkom pozorištu.

-Mira Stupica nas je naučila odgovornosti prema umetnosti i kulturi u zemlji  i svetu u kome se živi. Jedino putem odgovornosti, a to znači kritičkog mišljenja o tome gde živite, može se biti čovekom uopšte, ali i na način Mire Stupice, sa vedrinom koja je svesna da je i očaj nešto što sadrži nebrojene mogućnosti i šanse- poručio je on.

Bistu je otkrio Jagoš Marković, koji je rekao da je Stupica prevazišla reči i komplimente, te da se za nju moraju smisliti nove reči i rečenice, jer se odista upisala u vasionu, obeležila blistavo svoje vreme, sve ljude koji su je gledali i ljude koji su imali sreću da joj budu blizu i rade sa njom.

Kao deo uvodnog programa, u galeriji „Vladislav Lalicki“, izložbu scenografija i kostimografija Miodraga Tabačkog koje šabačka publika nije imala priliku da vidi, otvorio je Nebojša Bradić, kojeg sa autorom vezuje poznanstvo dugo četiri decenije. Tabački je istakao da je ponosan što izlaže na najmlađem, ali festivalu koji je već u drugoj godini postojanja dobio epitet jednog od najboljih u regionu.

D.Dimitrijević

Exit mobile version