Gradska vlast nesposobna ili nezainteresovana

Da li ste odustali od grejanja na Biomasu

Pre promene na političkoj sceni Šapca grejanje na bio masu i izgradnja postrojenja za tu namenu bili su prioritet u planovima tadašnje vlasti. Kao ogledni primer izgrađeno je jedno takvo postrojenje na Letnjikovcu, čini mi se kao neki regionalni projekat, ali se potom sve utišalo. Iako cena energenata drastično raste i pitanje je šta će biti u narednom periodu, predsednik države stalno ukazuje na probleme sa energentima, lokalna vlast se olako odriče „bogatstva“ koje nam je na dohvat ruke. Da li zbog neznanja, nezainteresovanosti ili, kako se u javnosti „šuška“ – nemogućnosti da se pojedinci „ugrade“, građani Šapca trpe velike gubitke. I tek će!

A samo ovog proleća na hiljade kubika biomase od granja zaostalog od seče drva, orezivanja voća ili krčenja obala biće zapaljeno, kako bi se uklonilo, a ta energija će bespovratno otići u vazduh.

Pod pojmom biomasa podrazumeva se širok opseg ostataka biljnih kultura i materijala nastalih biološkim putem. Čvrsta biomasa jeste biorazgradivi materijal koji se dobija iz šumskog otpada (grane, kora), otpada drvne industrije (piljevina, strugotina, opiljci), ostatka poljoprivrednih kultura (slama, pleva, šaša), namenskih energetskih zasada. Biomasa je prvi i najstariji izvor energije koji su ljudi koristili, koja se danas široko upotrebljava za dobijanje kako toplotne tako i električne energije, čime se doprinosi očuvanju i zaštitiživotne sredine.

Srbija raspolaže velikim potencijalom biomase, koji je moguće iskoristiti implementacijom savremenih tehnologija za sagorevanje i proizvodnju toplotne i električne energije, s’obzirom na to da je površina koju čine šume i poljoprivredno zemljište preko 70% od ukupne površine.

Šabac je od vajkada bio lider u Srbiji po svemu. Šabačke „prvine“ dobro su poznate ali iz nekog razloga neko čini sve da to zaustavi. Grejanje na biomasu je dobar primer. A ko će od toga imati korist a ko štetu nije teško predvideti…

O ovoj temi „Podrinske“ će se intenzivnije baviti u narednom periodu kako i sa biomasom ne bismo doživelu sudbinu koju smo imali sa selektovanjem otpada.

Ivan Kovačević

ENERGIJA KOJU NEMA, ILI NEĆE, KO DA ISKORISTI

Exit mobile version