Gradska izborna komisija odbacila prigovore stranaka kao neblagovremene

Na današnjoj sednici Gradske izborne komisije prigovori podneti od strane Srpske napredne stranke i ovlašćenog lica liste „Volimo Šabac“ Vladimira Gvozdenovića odbačeni su kao neblagovremeni, imajući u vidu da su podneti pet, odnosno šest dana, po isteku zakonskog roka za podnošenje.

Srpska napredna stranka prigovor je podnela 30. aprila, dok je Vladimir Gvozdenović prigovor podneo 1. maja. U njima skreću pažnju na nepravilnosti u radu biračkih odbora i u utvrđivanju izbornih rezultata od strane Gradske izborne komisije.

-Budući da nijedan prigovor nije podnet, kako na sam proces glasanja, tako i na sam proces utvrđivanja izbornih rezultata od strane biračkih odbora na svakom pojedinom biračkom mestu, Gradska izborna komisija je u ponedeljak proglasila izborne rezulatate i utvrdila mandate za pojedinačne liste. Rok za podnošenje prigovora je počeo da teče od ponedeljka u 20 sati i istekao u utorak, 26. aprila, u 20 sati. Od tog trenutka podneti prigovori nemaju nikakvog smisla, niti na bilo koji način mogu da utiču na utvrđene i proglašene izborne rezultate- rekla je predsednica Gradske izborne komisije Valentina Lovrin Jevtić.

Budući da su oba prigovora podneta pet, odnosno šest dana nakon isteka zakonskog roka za podnošenje, Gradska izborna komisija je i jedan i drugi prigovor odbacila kao neblagovremen. Predsednica GIK-a podseća da su podnosioci prigovora ukazali na nepravilnosti u radu biračkih odbora koje su mogli da osporavaju u roku od 24 sata od momenta zatvaranja biračkih mesta. Ona je istakla da je zanimljivo da Srpska napredna stranka u jednom delu pobija i utvrđene izborne rezultate od strane Gradske izborne komisije, među kojima su bili brojni članovi te stranke.

-Predstavnici SNS-a su na svim biračkim mestima koja ovom prilikom osporavaju i gde ukazuju na nepravilnosti, imali, bilo predsednika, bilo članove biračkog odbora, koji nisu uneli primedbe u zapisnik, niti ukazali na bilo kakve nepravilnosti na koje posle šest dana ukazuju. Oni praktično osporavaju rad biračkih odbora u kojima su imali svoje predstavnike- podvukla je Lovrin Jevtić i dodala da je Odluka o proglašenju izbornih rezultata doneta jednoglasno od strane GIK- a, te da su za nju glasali i svi predstavnici, odnosno članovi Gradske izborne komisije ispred SNS-a Slavoljub Okanović, Vanja Vujović, Radmila Novaković i Goran Ilić.

Podnosioci prigovora imaju mogućnost da u roku od 24 sata ulože žalbu Upravnom sudu na odluku GIK-a, dok Upravni sud ima rok od 48 sati da odluči o žalbi.

D.Dimitrijević

Exit mobile version