Gradonačelnik čestitao rođendan najstarijoj Šapčanki

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić posetio je najstariju Šapčanku, Stoju Bižić, koja živi na Triangli i koja je danas proslavila 101. rođendan.

Gradonačelnik je ovom prilikom čestitao baki Stoji njen dan, uručio tortu i cveće i poželeo da još dugo godina slave zajedno.

– Baka Stoja je naša najstarija sugrađanka. Naša obaveza je da našim starijim sugrađanima obezbedimo kvalitetan život, a istovremeno prioritet i želja da mladi ostanu u našem gradu. Pošto baka Stoja kaže da je za dugovečan život dobro da se svako jutro popije po jedna rakijica, ja sam došao da je zajedno popijemo. Naravno i da joj čestitam rođendan – rekao je gradonačelnik Aleksandar Pajić.

Gradonačelnika su dočekali unuci i praunuci Stoje Bižić. Razgovarao je sa bakom Stojom o teškim ratnim momentima kroz koje je prošla, o njenom zdravlju i drugim temama.

Stoja Bižić, koja ponosno na svojim plećima nosi ceo jedan vek, kaže da joj život nije bio nimalo lak. Imala je pet godina kada je ostala bez majke, a sa petnaest i bez oca.

– Uz pomoć braće i sestara uspela sam da prebrodim sve nedaće koje su mi se dešavale tokom života. Živeli smo sirotinjski, mnogo smo se napatili. Radili smo i dan i noć, orali i kopali da bismo imali osnovne uslove za život. Nismo se libili nijednog posla – kaže baka Stoja.

U Drugom svetskom ratu prilikom bežanja iz Hrvatske za Bosnu, Stoja je ostala sam bez jednog sina. Drugi koji je bio sa svekrvom uspeo je da se spase.

– Suprug mi je poginuo 1943. godine u Crnoj Gori kao pripadnik Sedme banijske brigade. Sve što smo imali, u ratu je izgorelo. U Šapcu sam pronašla svoj mir i ovde mi je najlepše – ističe naša najstarija sugrađanka.

Baka Stoja Bižić rođena je 15. decembra 1919. godine u Gornjoj Bačini, nadomak Petrinja u Hrvatskoj. Pet godina živela je u Ratkovu kod Odžaka. U Šapcu živi od 2000. godine. Pored sina sa kojim je u zajedničkom domaćinstvu, ima dva unuka i četvoro praunučadi. Poručila je mladima da žive život pametno i da poštuju svoje roditelje.

Exit mobile version