Gradnja crkve u Tabanoviću od marta

Crkveni odbor Tabanovića usvojio je predlog projekta za idejno rešenje crkve, čija će gradnja, kako je planirano, početi u martu.
Meštani Tabanovića su na referendumu prošle godine u decembru izglasali da se 2,3 miliona dinara, prikupljenih od poreza na imovinu u njihovom selu, opredeli za izgradnju crkve.

Na inicijativu vladike Lavrentija, eparhija šabačka je meštanima Tabanovića poklonila projekat i idejno rešenje za gradnju verskog objekta, koje su crkvenom odboru prezentovali Milan Vasić, direktor JP “Infrastruktura” Šabac i Katarina Dubljanin, glavni gradski urbanista.
Skupu su prisustvovali i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, Jelena Topalović Petrović, pomoćnica gradonačelnika i predstavnici Saveta Mesne zajednice “Tabanović”.
Prema rečima meštana, odluka da se izgradi crkva naišla je na pozitivne reakcije stanovnika, koji nikada nisu imali verski objekat u selu.
Gradonačelnik Zelenović je pohvalio entuzijazam Tabanovčana i istakao da je ovo početak novog ciklusa nakon referenduma organizovani u 24 seoske i prigradske mesne zajednice.
-Prava narodna volja dobija svoj oblik jer ono što je prošle godine bila ideja, sada počinje da se ostvaruje. U nekim mesnima zajednicama počelo je pribavljanje dozvola, negde se pišu projekti, a ima i radova kao što je uređenje puteva, sa kojima možemo odmah da počnemo. Tabanovčani su na glasanju imali originalan predlog, da se u selu gradi crkva i za taj predlog su izdvojili 2,3 miliona dinara od poreza na imovinu koji je vraćen u njihovu mesnu zajednicu. Grad je na raspolaganju da pruži svaku vrstu pomoći i da bude partner u projektima. Smatramo da ljudi koji žive u nekom mestu najbolje znaju šta tu treba da se gradi i uređuje. Sve što je izglasano na referendumima, biće i urađeno, a to garantujem ja, kao gradonačelnik Šapca, rekao je Zelenović.
On je dodao da je neposredno izjašnjavanje, prvi put na ovaj način organizovano u Šapcu, imalo veliki odjek i u drugim gradovima i opštinama u Srbiji, koji su se javili u želji da primene ovakav model odlučivanja.
Sveštenik Ilija Isailović je naveo da je izgradnja crkve u centru višegodišnja želja meštana Tabanovića.
-Svaki početak je težak ali selo ima volje i siguran sam da će se hram biti izgrađen veoma brzo, rekao je sveštenik.
Tabanović je mesna zajednica koja je na referendumima u decembru odlučivala o najviše novca, 2,7 miliona dinara. Kao prioritetnu i najveću investiciju, izglasali su gradnju crke, a od ostataka novca planiraju da šljunče puteve i pomognu fudbalskom klubu.

Exit mobile version