Građani Šapca na ponovljenim izborima brane čast i slobodu

OVO NISU OBIČNI IZBORI OVO JE RAT – KO ĆE SUTRA I GDE GLASATI

Prema svemu onome što se u Šapcu dešava jasno je da su šabački naprednjaci, podržani državnim institucijama i funkcionerima, svim prorežimskim medijima koji šire enormnu količinu laži i mafijom, izbore i borbu za vlast shvatili kao rat. Tako su, po ko zna koji put u istoriji našeg grada, na obične građane udarile mračne sile da ih pokore i porobe. Zato sutrašnji izbori nisu samo puko glasanje već borba za čast i slobodu Šapca. Tim pre što što su oči celog sveta a naročito demokratskog dela Srbije uprte u nas i daju nam podršku da istrajemo u toj borbi.

Eto, pitam se, šta bi nam danas rekli veliki srpski rodoljubi, poput majora Gavrilovića, recimo. Možda bi njegov govor danas izgledao ovako:

Građani Šapca – Junaci!

U subotu, 5 septembra, sile mraka i političke štetočine treba razbiti vašim silnim izlaskom na birališta i razneti ih vašim glasovima.

Obraz Šapca, našeg slobodarskog i ponosnog grada, ima da bude svetao.

Građani Šapca! Junaci!

Sudbina je izabrala Vas, 28.900 naših sugrađana, da se borite za čast Šapca i Slobodu. I da ga sačuvate!

Oči cele Srbije ali i sveta uperene su u Vas.

Vi nemate dakle, da brinete za vaše glasove, oni pripadaju svetloj istoriji našeg grada.

Zato napred u slavu! Za Šabac!

Živeo Šabac!

Živela Sloboda!

 

P.S.

Malo podsećanja: Šabac je jedini slobodarski grad u Srbiji koji je za svoja stradanja dobio ordene:

Francuski Ratni krst sa palminom grančicom, dodelila Republika Francuska 8. jula 1920. godine. To je bilo prvo ovakvo priznanje koje je Francuska Republika dodelila gradu izvan svoje države. Orden je ustanovljen 9. aprila 1915. a dodeljuje se za ratne zasluge 1914-1918. Predstavniku Šapca, orden je uručio francuski ambasador, Vikont de Fontnej.

Ratni krst Čehoslovačke 1914 – 1918, dodelila Republika Čehoslovačka 13. juna 1925. godine, ustanovljen je od čehoslovačke vlade 1918. godine i dodeljivan za pokazanu hrabrost na bojnom polju. Pismom od 14. novembra 1925. godine, čehoslovački poslanik u Beogradu obavestio je gradsko poglavarstvo da je Šabac odlikovan Ratnim krstom. Predaja odlikovanja svečano je izvršena 13. juna 1925. godine u dvorani hotela „Pariz” u Šapcu.

Karađorđeva zvezda sa mačevima IV reda, najznačajnije odlikovanje Kraljevine Jugoslavije, uručeno mu je 3. juna 1934. godine, za podnesene žrtve tokom Prvog svetskog rata.

 

Exit mobile version