Građani ocenjuju prvih 100 dana nove vlasti u Šapcu

Prvih sto dana nove vlasti u Šapcu

Evropska zelena partija je zahvaljujući učešću u novoj gradskoj vlasti u Šapcu veoma brzo i to upravo u tih prvih sto dana uspela da postigne veoma značajne rezultate u postavljanju temelja za buduće aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou. Nepunih sedam dana po njenom konstituisanju u Šapcu je instalirana mobilna merna stanica za kontrolu kvaliteta vazduha čime je u našem gradu počela era merenja PM10 i PM2,5 čestica, tzv. tihih ubica, koje do tada nisu merene. Od tada se kontinuirano mere veoma visoke vrednosti ovih čestica čime smo uspeli da dokažemo naše tvrdnje da Šapčani udišu vazduh koji ne samo da nije čist, kao što su to pokazivala dotadašnja zvanična merenja, nego je prekomerno zagađen i opasan po zdravlje, čime se Šabac svrstao u red najzagađenijih gradova u Srbiji, a povremeno i u svetu. Ovi rezultati će teritoriju grada Šapca svrstati u treću kategoriju kvaliteta vazduha što onda daje obavezu i pravo pored lokalne samouprave i državnim institucijama da snažno rade na problemu aerozagađenja u našem gradu, a mi ćemo ih svojim inicijativama i predlozima snažno gurati u tom smeru.

Na našu inicijativu nedavno je formiran Savet za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca koji je svoju prvu sednicu održao prošle sedmice i odmah usvojio predloge za smanjenje čestičnog zagađenja vazduha u Šapcu. Njegova uloga je da predlaže mere, uslove i instrumente lokalnoj samoupravi za održivo upravljanje onim što nam je priroda dala i sprečavanje zagađivanja i degradacije životne sredine, sa ciljem još snažnijeg ekonomskog napretka uz poštovanje prava građana na zdravo životno okruženje. Savet će biti otvoren i za predloge, kao i primedbe i žalbe na rad svih koji ometaju građane da uživaju u svom pravu na zdravu životnu sredinu. Rad i aktivnosti ovog Saveta će biti ozbiljan test spremnosti institucija, pojedinaca, lokalne zajednice i društva u celini da se bore protiv onih nesavesnih, nestručnih i korumpiranih koji truju našu vodu, naš vazduh, naše zemljište i našu hranu.

Smatram da je ekspresna realizacija ova dva zahteva najbolji dokaz da je Evropska zelena partija učinila najbolji mogući potez u korist građana prihvatanjem učešća u novoj gradskoj vlasti. Dominantni koalicioni partner u prethodnoj gradskoj vlasti nije mogao da ostvari neke projekte od značaja za zaštitu životne sredine jer nije umeo da ostvari dobru saradnju sa republičkim institucijama, a neke nije želeo da realizuje jer nije shvatao njihov značaj za dobro zdravlje građana. U ovom trenutku pandemija kovid infekcije otežava funkcionisanje svakog segmenta društva, ali ne treba se uljuljkati već spreman dočekati povoljnije okolnosti za dalje poboljšanje ekološke situacije u gradu, a mi smo, između ostalog, u prvih sto dana nove vlasti pokrenuli inicijativu da priključak na gasovodnu mrežu bude potpuno besplatan za individualne potrošače, a sa novim direktorom JKP „Stari grad“ Šabac započeli planiranje čišćenja dve divlje deponije i postavljanja video nadzora na njihovim lokacijama.

Dr Dejan Pavlović

Exit mobile version