Grad uputio zahtev nadležnima da dozvole otvaranje privremene bolnice u Ekonomskoj školi

Čeka se odgovor premijerke i resornog ministra

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović poslao je zahtev premijerki Ani Brnabić i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru sa svom potrebnom dokumentacijom za dozvolu za puštanje u rad privremene bolnice u objektu Ekonomske škole „Stana Milanović“ za pacijente sa blagim simptomima virusa COVID- 19. Postavljeno je 60 dvokrevetnih soba, prema uputstvima Zavoda i odluci Štaba, obezbeđen prostor da se kvalitetno provodi vreme (improvizovana biblioteka, sto za bilijar, dva televizora), 24 sata topla voda, grejanje, besplatan internet. Od sinoć je potvrđeno još četiri slučaja COVID- a- 19, što čini ukupno 40 obolelih na teritoriji grada Šapca.

Smeštaj dobro rešenje za Šapčane, rasterećenje za Beograd

-Umesto da idu na Sajam, Šapčani mogu da borave u komfornom prostoru gde ima 24 sata topla voda, grejanje, svi sadržaji za pristojan boravak. Verujemo da bi samo puštanje ove bolnice u rad uz saglasnost ministarstva omogućilo da se onaj broj građana koji su rezervisani po pitanju javljanja u ambulantu odvažili na to, jer veliki broj njih zazire od toga da se javi, ne želeći da ode na Sajam. Otvaranjem privremene bolnice mogli bismo da ih smestimo na pristojan način u Šapcu i sprečimo širenje zaraze. Pozivam nadležne republičke organe da daju saglasnost za otvaranje ove bolnice. To je dobro rešenje za Šabac i Šapčane, a verujem da ćemo rasteretiti i kapacitete u Beogradu- naveo je Zelenović na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće.

Zelenović: Očekujem veću transparentnost uprave Bolnice

Zelenović je rekao da između njega i predstavnika Zavoda i Opšte bolnice postoji ozbiljno neslaganje oko načina na koji javnost treba da se informiše.

-Očekujem od direktora Opšte bolnice dr Slobodana Popovića pravovremeno informisanje građana. Oni žele da izdaju saopštenja, a ja mislim da treba da izađu pred novinare i da je ta reč pred novinarima najvažnija, jer tako građeni mogu da budu najbolje informisani. Oni ne žele da izađu pred novinare i da im budu postavljana pitanja. Dogovor koji smo postigli je samo najbolje moguće rešenje u zadatim okolnostima. Nisam srećan zbog toga, ali takva je situacija- podvukao je Zelenović i zahvalio svim zdravstvenim radnicima, koji su najizloženiji i samim tim u najvećem riziku, na prvoj liniji odbrane, na posvećenosti, profesionalnosti  i tome što podnose najveću žrtvu u ovom trenutku.

Doktorka Jasmina Stanković je navela da je od direktora Opšte bolnice dobila informaciju da može da upućuje pacijente na Infektivno odeljenje prema uobičajenoj proceduru u njihovu trijažnu ambulantu, po algoritmu Ministarstva zdravlja.

Direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković podsetila je da COVID, Treća zdravstvena ambulanta, koja prima pacijente sa simptomima koji mogu da ukažu na virus, radi već treću nedelju. Od 8. aprila radi se uzorkovanje za sve domove zdravlja u okrugu, brisevi se šalju Zavodu za javno zdravlje, on prosleđuje Veterinarskom specijalističkom institutu, od koga se nalaz dobija u toku dana. U petak je na Sajam odvezeno osam pacijenata, u nedelju pet, a sada se pravi spisak za ostale. Dnevno se javi između devet i deset pacijenata, u petak ih je bilo 16, a u nedelju 17, zbog instrukcije da pacijenti koji primaju hemioterapiju moraju pre ulaska na Institut biti ambulantno testirani i s potvrdom lekara mogu na terapiju. Pored njih, Dom zdravlja je obavezan da primi pacijente koji idu na dijalizu.

Pacijenti sa simptomima da se jave u COVID ambulantu

-Apelujem na sve sugrađane sa simptomima (kašalj, povišena temperatura, otežano disanje) da se što pre jave u ambulantu kako bismo ih uzorkovali. Pored kliničkog pregleda, radi se uzimanje krvne slike i uzimanje brisa sa nalazom u toku dana. Ako je pacijent negativan, dajemo savet da ostane u kućnoj izolaciji još 14 dana. Ukoliko je test pozitivan, takve pacijente stavljamo na spisak, jer moraju da se sanitetskim prevozom smeste u bolnice za lakše obolele. Samo COVID pozitivni testiraju se dva puta i dva uzastopna negativna uzorka su potvrda da je pacijent zdrav. Kontakti se testiraju po isteku izolacije, jer mogu da budu i bez tegoba. Zdravstveni radnici se testiraju posle 14 dana. Ako su negativni, odmah se vraćaju na posao. Od danas će zdravstveni radnici, pripadnici Ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane biti smešteni u Specijalnu bolnicu Banja Koviljača- objasnila je dr Stanković i apelovala da se ljudi u samoizolaciji redovno javljaju na pozive, kako bi bili sigurni u svoje zdravstveno stanje nakon razgovora sa lekarom.

Nastavlja se kontrola privrednih subjekata (nošenje zaštitne opreme, dezo barijere, dezinfekcija).

-Do sada smo imali oko 50 izdatih upozorenja koja ukazuju na propuste- nedostatak dezo barijere i slično. Pojačan nadzor nad poštovanjem naredbe daje rezultate. Zbog povećane frekvencije ljudi, danas smo pojačali nadzor i tako ćemo nastaviti i u budućem periodu. Zahvaljujem se sugrađanima koji poštuju preporuke Štaba- podvukao je načelnik Gradske uprave Milan Vasić i uputio molbu sugrađanima koji nemaju maske da se jave na broj telefona Odeljenja komunalne policije 345- 700, kako bi ih dobili.

Objekat Ekonomske škole je spreman da primi prve pacijente, a predviđeno je da tu rade dva lekara, dve medicinske sestre i dve spremačice, u zavisnosti od popunjenosti kapaciteta.

Dragana Dimitrijević

 

 

Exit mobile version