Grad Šabac spreman za saradnju sa novom Vladom

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović govorio je u petak na konferenciji za novinare o razvojnoj politici grada sa kojom je upoznao novoformiranu Vladu i resorna ministarstva. Zelenović je na adresu premijera i šest ključnih ministarstava poslao pisma na temu najvažnijih projekata u naredne četiri godine.

-Poslao sam pismo na adresu premijera i šest ministarstava za koja mislim da su u ovom trenutku ključni za razvoj grada i sa kojima očekujemo da ostvarimo saradnju na važnim projektima. Na izborima smo dobili podršku od građana Šapca za razvojnu politiku grada. Ona podrazumeva da ćemo svima dati priliku da rade, a onima koji rade, priliku da zarađuju više. Naši planovi se zasnivaju na podršci privredi, efikasnom javnom sektoru, neposrednom odlučivanju građana, dostupnom zdravstvu, modernom obrazovanju i širokom spektru socijalnih usluga- istakao je Zelenović.

On je podsetio da su najvažnije teme za grad Šabac izgradnja autoputa od Rume do Šapca i razvoj industrijske zone. Prema njegovim rečima, potpisivanje ugovora sa kompanijom „Yazaki“ omogućiće zapošljavanje 2.000 ljudi, a odabir rukovodstva te kompanije da dođe u naš grad nije slučajan. Kada su odabrali najbolje mesto za svoju investiciju, obratili su se i nadležnom ministarstvu za podsticaje. Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije, grada Šapca i kompanije “Yazaki” potpisan je 25. maja, a početak proizvodnje očekuje se sredinom naredne godine. Osim japanske, i druge strane kompanije, kao i više od 20 domaćih kompanija odlučile su da investiraju u naš grad. Gradsko rukovodstvo je o tome obavestilo premijera i ministra privrede i očekuje saradnju u interesu građana Šapca.

-Želimo da dalje promovišemo indstrijsku zonu, širimo kapacitete i omogućimo zapošljavanje ljudi. Zbog toga je značajan autoput Ruma- Šabac, u vezi sa čijom realizacijom smo se već nekoliko puta obratili nadležnom ministarstvu i JP „Putevi Srbije“.  Pronašli smo partnere, veliki investicioni fond „Emta Infrastructure“ iz Kanade, sa kojim je Grad Šabac potpisao Memorandum o razumevanju, u decembru 2015. godine. Tema pisma su i regionalni putevi- rekao je gradonačelnik Šapca.

Pored premijera Vlade Srbije i ministra privrede, pisma o planovima Grada upućena su i ministrima poljoprivrede, energetike, građevinarstva, državne uprave i pravde.

Zelenović je resorno ministarstvo obavestio da je Grad ušao u proces javno- privatnog partnerstva kako bi bio energetski nezavisan i stabilan, te ne bi zavisio od poremećaja na tržištu nafte, gasa ili drugih derivata. On je istakao da je to razvojni projekat koji treba da poveže poljoprivrednike našeg kraja, ali i da omogući uštedu energije, dodajući da je Šabac jedini u Srbiji koji ima veliki projekat energetske efikasnosti, koji dve godine stoji u fioci ministarke građevine. On je naveo da je prilikom nedavne posete našem gradu nemački ambasador Aksel Ditman pokazao interesovanje da pomogne ovaj projekat.

U pismu ministarki državne uprave i lokalne samouprave navedeni su dobri rezultati Gradske uprave Šapca u racionalizaciji javne uprave, organizovanju Jedinstvenog šaltera, kao primera dobre prakse ostalim lokalnim samoupravama, i nameri Grada da modernom upravom i efikasnom administracijom građanima obezbedi najbolju uslugu po najnižoj ceni. Govoreći o modernoj i efikasnoj upravi, Zelenović je istakao da se ona zasniva na dva odvojena procesa.

-U Šapcu su počela dva paralelna procesa: jedan politički, koji podrazumeva da građani više neposredno učestvuju u procesu odlučivanja, kao u modernim i uređenim sistemima, a sa druge strane je administrativni proces, gde želimo da imamo efikasniju upravu i javna preduzeća koja će pružati kvalitetnije usluge po najnižoj ceni. Imamo i dobru saradnju sa NALED-om, koji nam je izdao sertifikat kao gradu sa najboljim poslovnim okruženjem podestio je on.

Resorno ministarstvo upoznato je sa Strategijom razvoja poljoprivrede i ruralnog područja grada do 2024. godine, 84 projekta u tom domenu i agrarnom politikom na nivou grada, koju nije moguće ostvariti bez tesne saradnje na oba nivoa vlasti. Budući da je budžet Grada za poljoprivredu udvostručen, iz Ministarstva poljoprivrede očekuje odgovore na pitanja o realizaciji projekta izgradnje nasipa na Čevrntiji, projektu navodnjavanja Mačve i planovima za ruralni razvoj sela. Novi ministar poljoprivrede obavešten je i o projektu izgradnje toplane na biomasu, po principu javno- privatnog partnerstva, uz pomoć nemačkog GIZ-a i Evropske banke za obnovu i razvoj. U pismu ministarki građevine rukovodstvo Grada je podsetilo na 130 miliona dinara duga iz Fonda za razvoj za izgradnju bazena.

-Zbog sporosti stečajnog postupka i nepostupanja nadležnih tela u predmetu Zorka- Holding u stečaju, Grad nije u mogućnosti da naplati skoro tri miliona evra novca građana Šapca. Obratili smo se i ministarki pravde sa željom da obrati pažnju na te procese- podvukao je Zelenović.

Grad Šabac želi da ostvari dobru saradnju sa novom Vladom Republike Srbije i na početku njenog mandata ukaže premijeru i ministrima na planove razvoja grada Šapca.

– Bez obzira na činjenicu da ja sada vodim političku stranku koja je opozicija u republičkom parlamentu, a predsednik Vlade je na čelu stranke koja je opozicija u Šapcu, Šabac može i treba da bude primer da li smo politički zreli da budemo deo Evropske unije i da li zaista delimo evropske vrednosti zbog kojih želimo da uđemo u Evropsku uniju. Šabac jeste spreman i očekujem da Vlada na to uzvrati- zaključio je Zelenović.

D.Dimitrijević

 

Exit mobile version