Grad Šabac pronašao model za uspešno udruživanje voćara

Konferencija za novinare u Gradskoj kući

Priznanja za proizvode brenda „ZaDruga“ na 84. Međunarodnom novosadskom sajmu poljoprivrede, potvrda su kvaliteta, ali i pronalska dobrog modela za uspešno udruživanje malih poljoprivrednih proizvođača koji se bave voćarstvom, istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj u ponedeljak u Gradskoj kući. Na osnovu kriterijuma Pravilnika o ocenjivanju kvaliteta proizvoda od voća i povrća, suva šljiva je osvojila veliku zlatnu, a čips suva jabuka zlatnu medalju Novosadskog sajma, dok je preduzeće „Agro Iris“ šampion kvaliteta grupe proizvoda za suvu šljivu.

Zamenik gradonačelnika Šapca Dušan Kostadinović rekao je da je Šabac pronašao model koji je omogućio poljoprivrednicima da zarade više od posla kojim se bave.

-Prepoznali smo potencijal udruživanja poljoprivrednika i pronašli model kako da oni zarade više, što je suština naše poljoprivredne politike. Omogućili smo im da umesto prodaje sirovine, plasiraju na tržište prerađeno voće kao gotov proizvod. Prodajom sušenog voća može da se zaradi duplo više nego prodajom sirovog voća. Ovo priznanje je potvrda da smo na dobrom putu i verujem da će nakon ovog priznanja Šabac postati primer dobre prakse i da će drugi druge lokalne samouprave krenuti našim stopama- naglasio je Kostadinović.

„ZaDruga“ je brend socijalnog predzeća „Agro Iris“, koje je nastalo u okviru projekta ,,Ruralni razvoj nakon poplava“, a osnovali su ga Grad Šabac i Austrijska razvojna agencija. Projekat sprovode ASB Austrija sa svojim lokalnim partnerom IDC-om, a finansiraju Austrijska razvojna agencija i Grad Šabac.

Igor Kojičić iz Inicijative za razvoj i saradnju je naveo da je „ZaDruga“ brend koji u fokusu ima malog poljoprivrednog proizvođača, ali i kvalitet i bezbednost proizvoda.

-Nagrada na sajmu je velika potvrda uspeha našeg rada, ali nam malo više znači Aprilska nagrada grada Šapca, jer je to potvrda našeg zajedničkog rada i znak da možemo da se bavimo malim poljoprivrednim gazdinstvima i osmislimo mehanizme i načine kako da oni žive bolje- rekao je Kojičić i dodao da u projektu učestvuje 22 poljoprivrednika iz šabačkog kraja, te da su do sada preradili 30 tona voća.

Proizvodi „ZaDruge“ mogu se naći u maloprodajnim objektima po ceni od 90 do 160 dinara, u zavisnosti od vrste. Konferenciji su prisustvovali i načelnik Odeljenja za poljoprivredu Vladimir Špegar, kao i predstavnici preduzeća „Agro Iris“ i predstavnici IDC-a.

D.Dimitrijević

Exit mobile version