Grad Šabac preduzeo sve preventivne mere, stanje se redovno prati

Održana konferencija za novinare načelnika Gradskog štaba za vanredne situacije

Za dosadašnje preventivne mere i aktivnosti u borbi protiv virusa COVID- 19 do sada je opredeljeno 8,5 miliona dinara, a u sprovođenju mera prevencije podršku pružaju privrednici i društveno odgovorne kompanije. Grad Šabac je samo za nabavku nove opreme zdravstvenim ustanovama izdvojio više od dva miliona dinara iz svog budžeta, saopštio je danas na konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović.

Za zdravstvene ustanove više od dva miliona dinara, za građane maske

On je istakao da su obezbeđeni: hirurške maske od flisa (Opšta bolnica Šabac 1.000, Dom zdravlja Šabac 1.000, pamučne zaštitne maske (OB Šabac 4.000, DZ Šabac 2.050, Zavod za javno zdravlje 400), nepromočive kaljače (OB Šabac 1.728 pari, DZ Šabac 800, ZZJZ 200), hirurški mantili od pamuka (OB Šabac 240), nepromočivi zaštitni mantili (OB Šabac 800, DZ Šabac 600, ZZJZ  100), kecelje (OB Šabac 400, DZ Šabac 100), zaštitne naočare (OB Šabac 30, DZ Šabac 104), viziri (OB Šabac 300, DZ Šabac 150, ZZJZ 50), gumene čizme (OB Šabac 200, DZ Šabac 50 pari, ZZJZ 10), zaštitni kombinezoni (OB Šabac 968, ZZJZ 98), rukavice (OB Šabac 2.000, DZ Šabac 2.000) i 12 kilograma hlora za dezinfekciju Zavodu za javno zdravlje. Ukupna vrednost nabavke je nešto više od dva miliona dinara.

Otvorene pijace podrška poljoprivrednicima

Tokom nedelje stigao je dopis Ministarstva poljoprivrede, nakon čega se Zelenović sastao sa načelnikom Mačvanskog upravnog okruga Vladanom Krasavcem.

-Razgovorali smo o tome na koji način može da se pruži podrška poljoprivrednim proizvođačima, a istovremeno da se sugrađanima obezbede kvalitetne i sveže namirnice. „Kvantaš“ je pokazao da kad se primene sve preventivne i bezbednosne mere, sve može normalno da funkcioniše, pa smo odlučili da i ostale zelene pijace otvorimo- objasnio je Zelenović.

Grad je podelio 90 hiljada zaštitnih maski sugrađanima, od čega 60 hiljada pamučnih i 30 hiljada jednokratnih.

-Kada niko nije imao maske, mi smo ih imali, delili ih prema prioritetima koje je odredio Gradski štab za vanredne situacije. Odluka Gradskog štaba je da ni u jedan zatvoreni objekat- prodavnice, marketi, piljarnice, apoteke, banke, pošte, ne može nijedan građanin da uđe ako prethodno nije stao na dezo barijeru i dezinfikovao ruke dezinfekcionim sredstvom i mora na sebi imati zaštitnu masku- rekao je Zelenović.

Pomoćnica gradonačelnika Jelena Topalović Petrović napomenula je da su zaposleni u Odeljenju komunalne policije i volonteri danas podelili maske u Kasarskim livadama i na Letjikovcu i pozvala sugrađane čija je ulica ili deo naselja slučajno propušten da se obrate na broj telefona 345 700.

Zahvalnost društveno odgovornim kompanijama

Postavljeni su kanisteri za dezinfekciju- devet u gradu, pet u prigradskim naseljima i 50 buradi sa natrijum hipohloritom koji se dopunjuju svakodnevno.

-Sve te mere finansirane su iz gradskog budžeta, zato što se gradom upravlja domaćinski i to će omogućiti da vodimo efikasnu borbu protiv širenja virusa. Zahvalan sam donatorima- kompanijima „Hemofarm“ i „Kartonval“ koje su donirale po dva miliona dinara, „Gradina spa“ i „Top farm“ po 200 hiljada dinara, kao i kompaniji PWL koja šije maske i donirala je posteljinu za objekat u Ekonomskoj školi. Tu su i ID marker,  Kokikando i Nenateks, koji su takođe donirali zaštitne maske- podvukao je načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije.

Sve mere koje su preduzete koštale su ukupno 8,5 miliona dinara. Štab zaseda svakog  dana, podnose se izveštaji i donose odluke na dnevnom nivou.

-Alternativni objekat u Ekonomskoj školi komisija je ocenila kao najbolji, jer ima odvojene ulaze, jednosmerni saobraćaj, sedam mogućih ulaza i izlaza iz objekta koji 24 sata može da se greje i ima toplu vodu i može da zadovolji potrebe 120 lica. Tokom sledeće nedelje objekat će biti spreman da primi potencijalne pacijente- objasnio je Zelenović.

Poslednje informacije koje su Gradskom štabu predočene sinoć su da su 754 osobe pod nadzorom, od toga 492 u Šapcu, a Dom zdravlja proverava njihovo prisustvo u domovima i zdravstveno stanje. Policijska uprava u Šapcu vodi evidenciju o licima u samoizolaciji. Poslato je deset dodatnih uzoraka na analizu. Kontakti preminulog u Šapcu, za koga je utvrđeno da je bio zaražen virusom COVID -19, njih jedanaest, svakodnevno se prate i za sada su svi stabilni.

Dragana Dimitrijević

 

Exit mobile version