Grad Šabac postao član organizacije Evropa Nostra

Poziv da se kulturi posveti više pažnje

Grad Šabac je postao pridruženi član nevladine organizacije Evropa Nostra, najstarije organizacije za zaštitu kulturne baštine u Evropi. Gradonačelnik Nebojša Zelenović je u ime grada potpisao Berlinski poziv na akciju, završni dokument potpisan u Berlinu, povodom evropske godine kulturne baštine. Berlinskim pozivom na akciju pozivaju se donosioci odluka u državama i jedinicama lokalne samouprave da kulturi posvete više pažnje i da opredele više sredstava iz svog budžeta za kulturu, a njegovi potpisnici do sada su bile brojne javne ličnosti, političari, eminentni umetnici i stručnjaci u oblasti kulture.

Ne možemo da spasemo Srbiju bez kulture

Gradonačelnik Zelenović je rekao da mu je zadovoljstvo što su predstavnici Grada imali priliku da generalnoj sekretarki organizacije Evropa Nostra Sneški Kvadvlih Mihailović na prijemu u sredu u Gradskoj kući predstave važne gradske projekte iz oblasti kulture.

-Smatramo da kultura nije luksuz, već nasušna potreba. Ne možemo da spasemo Srbiju bez kulture. Grad Šabac čak sedam odsto svog budžeta ulaže u kulturnu strategiju grada. Dva odsto nacionalnog budžeta izdvojenog za kulturu može dramatično da promeni način na koji se odvija život u našoj državi i na tome ćemo intenzivno raditi. Danas smo pokazali i kako kao grad mislimo da treba da izađemo na reku Savu. Želimo da sačuvamo našu tradiciju, priobalje, tvrđavu, kroz projekat Savapark. Na taj način možemo da oplemenimo život Šapčana. Drago nam je što je Evropa Nostra kao najvažnija evropskih organizacija za zaštitu kulturnog nasleđa u Šapcu, da odavde pošaljemo snažnu poruku o važnosti evropskih institucija i vrednosti, odnosno kako mi vidimo Srbiju u budućnosti- rekao je Zelenović.

Spoj vizije i tradicije

Generalna sekretarka Organizacije Evropa Nostra Sneška Kvadvlih Mihailović podvukla je da je srećna što je Šabac odlučio da postane pridruženi član Organizacije Evropa Nostra.

-To je najstarija i najveća organizacija za zaštitu kulturne baštine u Evropi, sa sedištem u Hagu i kancelarijom u Briselu. Lično sam veoma srećna što sam mogla da dođem u Šabac, da se ponovo sretnem s gradonačelnikom Zelenovićem i da se upoznam s čitavom ekipom grada Šapca koja radi na razvijanju kulturne strategije. Šabac je spoj vizije i tradicije, što je vizija i strategija i Evropa Nostra. Voleli bismo da više gradova ne samo u Srbiji, nego u celoj Evropi, ima takav pristup kulturi kao najznačajnijem razvojnom resursu i nečemu što povezuje sve građane ovog grada- navela je ona i istakla da je impresionirana ambicijom da se ovaj grad poveže s rekom.

-Reka je dragulj ovog grada, kao i tvrđava u kojoj su koreni grada. Videla sam čitavu seriju ozbiljnih kulturnih institucija i prirodnih lepota. Mogu samo da pohvalim gradonačelnika Zelenovića i njegovu ekipu, da ih podržim. Nadam se da će Evropa Nostra moći da doprinese savetima, mada ovde ima puno znanja, kako bi se svi planovi realizovali na najvišem evropskom i svetskom standardu- istakla je Kvadvlih Mihailović.

Na sastanku u Gradskoj kući predstavljeni su projekti iz oblasti kulture, kao i projekat Savapark. Prisustvovali su i direktori šabačkih ustanova kulture, koje je generalna sekretarka posetila po završetku razgovora.

D.Dimitrijević

Exit mobile version