Grad Šabac obeležio Dan pobede nad fašizmom

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, položio je, 9. maja 2021. godine, venac i odao počast žrtvama fašizma na Spomen-kompleksu na Donošorskom groblju u Šapcu.

Počast polaganjem venaca odali su i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, Vojska Srbije, načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac, predsednik GO SUBNOR-a Vladimir Ninković, predsednik SUBNOR-a Bogatić Mijoljub Josipović i Savez vojnih penzionera.

– Svečanim polaganjem venaca na Spomen – kompleksu na Donjošorskom groblju, obeležili smo 76 godina pobede nad fašizmom i time odali počast svim borcima i palim žrtvama fašizma šabačkog kraja u Drugom svetskom ratu. Ovo mesto zauvek će ostati sećanje na sve pale rodoljube u najvećem sukobu u istoriji čovečanstva, ali i sećanje na jedan od najtežih perioda u istoriji našeg grada. Nikada ne smemo zaboraviti heroje koji su svoje živote položili za mir i slobodu svog naroda. Naša dužnost je da buduće generacije učimo o važnosti i porukama koje nosi današnji dan i simbolika u vezi sa tim. Samo znanje o ovim događajima, pruža nadu da ćemo generacijama koje danas žive i koje će doći posle nas, ostaviti svet boljim nego što je bio u prošlosti – rekao je gradonačelnik Pajić i poručio da će Grad Šabac nastaviti da neguje sećanje na ovaj značajan datum, čineći ga uvek aktuelnim u svesti sugrađana.

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, napomenuo je da je naša obaveza da se sećamo današnjeg dana, prevashodno zbog velikih žrtava koje su date za slobodu koju mi danas uživamo.

– Moram takođe podsetiti da je naša zemlja dala dva antifašistička pokreta koji su dali veliki doprinos da dođemo do ovog dana. Drago mi je što će i u našoj Biblioteci šabačkoj u toku ovog meseca biti priređena izložba, gde će se pokazati koliki je doprinos i jednog i drugog pokreta. Na ovaj dan obeležavamo i Dan Evrope gde se pokazalo da nakon tog velikog užasa Drugog svetskog rata suprotstavljene strane su uspele da se dogovore i da naprave trajni mir, te sada imamo Evropsku zajednicu naroda ili Evropsku Uniju kojoj i naša zemlja teži. Srbija je na dobrom putu i ja se nadam da ćemo i to privesti kraju i time postati punopravni član Evropske Unije – kazao je Pajić.

Predsednik GO SUBNORA-a Vladimir Ninković podsetio je da je ovaj kraj dao oko 5.000 žrtava, oko 1.000 poginulih boraca.

– Ponosni smo na osam narodnih heroja. Svaki zaslužuje da ga se sećamo zbog herojstva i žrtve na strani pravde. Antifašistička tradicija je deo našeg identiteta – dodao je Ninković.

Dan pobede obeležava se kao uspomene na 9. maj 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala akt o bezuslovnoj kapitulaciji u prisustvu najznačajnijih savezničkih sila. Ovim aktom, uspostavljena je simbolika 9. maja –  datuma koji obeležavamo kao Dan pobede nad fašizmom. Sa tim datumom koincidira i 9. maj 1950. godine, odnosno predlog „Šumanove deklaracije“, dokumenta koji predstavlja početak uspostavljanja zajedničkog evropskog tržišta, i zato se 9. maj takođe proslavlja i kao Dan Evrope. Podudaranje ta dva datuma nije, međutim, puka slučajnost. Bez pobede nad fašizmom i nacizmom, teško bi bilo i zamisliti Evropu koju danas poznajemo.

Ceremonija pologanja venaca obeležena je u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Iz Kabineta gradonačelnika

Exit mobile version