Grad Šabac isporučio novi kontigent zaštitne opreme zdravstvenim ustanovama

Više od 10 miliona iz gradskog budžeta za opremanje šabačkog zdravstva

Grad Šabac isporučio je u sredu novi kontigent zaštitne opreme Domu zdravlja, Opštoj bolnici, Zavodu za javno zdravlje, šabačkom Gerontološkom centru i Domu za stare Padina- Mačva u Slepčeviću, kao i Ustanovi za decu i mlade Centra za socijalni rad.

Vozač Doma zdravlja Marko Jakovljević koji prevozi COVID pozitivne pacijente ističe da donacija mnogo znači zaposlenima.
-Zahvalni smo što smo dobili ovoliku količinu zaštitne opreme neophodne da bismo bezbedno prevozili pacijente do privremenih bolnica. Povećan je obim posla, uvek postoji i doza straha, ali i toga je vremenom sve manje- navodi Jakovljević.
Direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković kaže da će lična zaštitna oprema od Gradskog štaba biti posebno značajna onima koji su na prvoj liniji i u direktnom kontaktu sa pacijentima obolelim od COVID- a 19- zaposlenima u COVID ambulanti, Službi hitne medicinske pomoći, kao i vozačima koji prevoze pacijente u bolnice i vraćaju ih sa hospitalizacije.
-Napravljen je raspored i vozači unapred znaju svoja zaduženja za naredni dan. Nekada se desi da istovremeno imamo transport i na Sajam i prevoz u Banju Koviljaču, tako da ima i rezervi- objašnjava dr Stanković.
Grad Šabac je uspeo da obezbedi svu neophodnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama od početka i osigura zdravstvene radnike koji su na prvoj liniji odbrane. Do sada smo podelili 8.100 pamučnih i 3.400 maski od flisa, 6.100 rukavica, 2.000 kombinezona, više od 3.000 kaljača, fantomke, vizire i svu tu opremu su zdravstveni radnici mogli da dobiju pre nego bilo ko drugi u Srbiji, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
-Uvedena je jedinstvena procedura da Dom zdravlja poziva kontakte obolelih i na taj način preduzima buduće korake. Na taj obezbeđujemo brigu o ljudima koji su u izolaciji i njihovim porodicama, ali i delujemo preventivno na širenje zaraze. Pohvalio bih kolektiv Doma zdravlja, njegove mogućnosti, spremnost i fokusiranost potrebnu da odgovori na izazove koje je pred njih postavilo suočavanje sa ovom epidemijom, kao i sve druge ustanove koje su funkcionisale u tom koordinisanom sistemu rada- podvukao je Zelenović.
Iz gradskog budžeta ukupno je opredeljeno više od 10 miliona za opremanje zdravstvenih ustanova tokom epidemije korona virusa.
Dragana Dimitrijević

Exit mobile version