Grad kupio preduzeće „Zorka standard“ d.o.o.

Održana 21. sednica Skupštine grada Šapca

Na 21. zasedanju Skupštine grada Šapca održanom u sredu u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača pred odbornicima se našla 21 tačka dnevnog reda.

Među najvažnijima je razmatranje i usvajanje predloga odluke o učešću grada u postupku prodaje i kupovine stečajnog dužnika kao pravnog lica, preduzeća „Zorka standard“ d.o.o. u stečaju. Reč je o površini od oko tri hektara javne namene- parkingu, saobraćajnici, sportskom terenu, u blizini Hale sportova „Zorka“, čija će početna cena na licitaciji biti 22.278.788,44 dinara. Grad na ovaj način nastoji da uveća imovinu, a u skladu sa potrebom uređenja ovog dela Šapca.

Gradonačelnik Nebojša Zelenović je istakao da je to veoma važna odluka, kako bi taj deo grada mogao dalje da se razvija. Na sednici je podnet i godišnji izveštaj o radu Saveta za zdravlje grada Šapca, kao i predlog rešenja o utvrđivanju naziva „Ulice Amidža, Bora, Dejan i Sretan“ u Benskoj bari, u kojoj je poslovna zgrada Glasa Podrinja, po imenima članova novinarske ekipe ubijene na profesionalnom zadatku na Baniji 9. oktobra 1991. godine.

-Drago mi je da su svi odbornici podržali važnu odluku da ulici damo ime po nastradaloj ekipi novinara 1991. godine. Nažalost, sednicu je obeležila rasprava odbornika Srpske napredne stranke oko važnosti da se Grad Šabac dalje razvija i da je za to neophodno da država uradi svoj deo posla- autoput i saobraćajnice koje prolaze kroz obe industrijske zone. Pošto do sada nisam dobio informaciju da li će i kada to biti urađeno, ponovo ću postaviti pitanje predsedniku i premijerki, pošto je to dramatično važno za razvoj Srbije i ovog kraja. Mi ćemo kao grad uraditi sve to je potrebno da bi se zapadna Srbija razvijala, a tu mislim i na Loznicu i užički kraj, jer ćemo pristupiti izradi plana detaljne regulacije za deo autoputa od Šapca do Loznice- naveo je Zelenović i napomenuo da je apsurdno da s jedne strane postoji planski dokument za saobraćajnicu od Novog Sada do Rume, koja treba da prođe kroz Frušku goru sa tunelima i plan od Šapca do Loznice, a da deo deonice koja se odnosi na Šabac niko ne pominje, iako postoji sva dokumentacija i uslovi za to.

-Žalosno je što se odbornici Srpske napredne stranke i njihovi visoko pozicionirani članovi u srpskom parlamentu uopšte ne bore za svoj grad. Tragična je slika nivoa na koji je pala opoziciona Srpska napredna stranka u Šapcu- istakao je on.

Nova investicija u Šapcu

Gradonačelnik Nebojša Zelenović je najavio novu, rusku investiciju u gradu.

-Za neke investicije nije potrebna podrška, ako postoji dobra kalkulacija i dobar odnos. Takva je situacija sa italijanskom kompanijom „Pasubio“, koja je zaposlila 140 radnika i zaposliće još 60 žena do kraja godine. S druge strane, imamo ruskog investitora „Mobi gas“, koji je kupio hektar i 44 ara pored obilaznog puta, po ceni hektara od 194 hiljada evra, što je daleko više od 70 hiljada evra, koliko košta hektar u industrijskoj zoni. Oni su prepoznali svoj poslovni interes, a mi smo kao grad tu ideju podržali. Grad Šabac ima najboji poslovni ambijent, tekući suficit od 66,5 miliona dinara samo za prvi kvartal ove godine, što nije slučaj u pojedinim gradovima gde je Srpska napredna stranka na vlasti, a koji imaju deficit od 50 do 80 miliona evra – podvukao je Zelenović.  

Kako je rekao šef Odborničke grupe Srpske napredne stranke dr Aleksandar Pajić, skupštinska odluka o kupovini zemljišta oslikava pogrešnu politiku grada.

-Posle osamnaest godina vladavine Nebojše Zelenovića i njegove opcije došli smo do toga da kupujemo parkinge oko kapitalnih objekata. Skupštinska većina je donela odluku da se zemljište oko sportske hale „Zorka“ kupi, a sportska hala nije u vlasništvu grada. To je katastrofalno i samo oslikava osamnaest godina vladavine Nebojše Zelenovića i njegove pogrešne politike. Postavili smo i pitanje zašto predmet kojim se tereti za 590 miliona zloupotrebe, prema izveštaju Državne revizorske institucije, prosleđen tužilaštvu, stoji u Osnovnom sudu Šabac i nije procesuiran i ko ga od sudija drži u fiokama sve ovo vreme i čeka 31. decembar, kada nastupa zastarelost predmeta i gradonačelnik neće moći više da bude procesuiran. Ova vlast je dovela grad do izolacije i toga da kapitalne investicije neće da dođu u grad Šabac- naveo je dr Pajić.

Predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić rekao je da odluka da se kupi preduzeće koje je u stečaju kako bi grad uvećao svoju imovinu potvrda odgovornog upravljanja imovinom, ali i nastojanja da se ona uveća.

-Skupština je pravo mesto za ukrštanje mišljenja, a na građanima je da procene koliko je to argumentovano i koliko tu priliku govornici koriste na pravi način. Rasprava je najefikasnija kada je argumentovana i zato apelujem na odbornike da tako i nastupaju. Činjenica da smo ustalili praksu da se jednom mesečno održavaju sednice Skupštine grada dovoljno govori da imamo kapacitet da donosimo važne i značajne odluke, što potvrđuje i ova sednica- naglasio je Pajić.

Osim predloga izmena nekoliko planskih dokumenata, odbornici gradskog parlamenta izglasali su i predlog odluke o prečišćavanju i distribuciji vode i prečišćavanju i odvođenju atmosferskih otpadnih voda, kao i o davanju saglasnosti na Statut PU „Naše dete“ iz Šapca. Odbornici su razmatrali i usvojili više predloga odluka iz oblasti urbanizma, predlog odluke o izmenama i dopunama odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Šapca. Odbornica Valentina Gavrilović napustila je Srpsku naprednu stranku i ubuduće će nastupati kao odbornik Pobede za Šabac, dok je odbornik Negovan Stanarčić takođe napustio redove SNS-a i ubuduće će u Skupštini grada nastupati kao samostalni odbornik.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version