„Grad i sećanje“ iz ugla jedanaestoro umetnika

Novi koncept šabačkog Oktobarskog salona

U Narodnom muzeju Šabac prošlog četvrtka otvoren je 63. Oktobarski salon, koji se ove godine bavi temom „Grad i sećanje“. Transformisan je u skladu sa idejom o potrebi izdvajanja određenih fenomena u savremenoj umetnosti i njihovog dubljeg tumačenja i analize, te koncipiran kao selekcionisana tematska izložba, uz kustosko rukovođenje.

Kustosi izložbe, istoričari umetnosti Nela Tonković i Filip Kovačević, pozvali su jedanaestoro umetnika u čijem dosadašnjem radu su vidljivi odrazi teme Salona: „Grad i sećanje“.

Kako savremena umetnost tretira temu odnosa grada i sećanja

-Imajući na umu da je Salon osnovan kao izložba šabačkih umetnika, odabrali smo šestoro umetnika čiji rad je vezan za Šabac i petoro sa scene vizuelnih umetnosti u Srbiji, kako bi prikazali na koje sve načine savremena umetnost u našoj sredini tretira temu odnosa grada i sećanja- rekla je direktorka Nela Tonković.

Umetnici koji ove godine učestvuju na Salonu su: umetnički par diSTRUKTURA, Ivana Ivković, Miloš Janković, Goranka Matić, Vladimir Miladinović, Brana Nikolić, Zvonko Petrović, Bojan Radojčić, Ivan Stanić, Tatjana Todorović i Saša Tkačenko.

-Narodni muzej Šabac ove godine prvi put učestvuje u produkciji radova za Oktobarski salon, imajući u vidu da je njegova tema pogodna za nastanak site specific radova, te su tako Ivana Ivković, Zvonko Petrović, Ivan Stanić i Saša Tkačenko proizveli u potpunosti nove radove za ovu izložbu. Takođe, ovo je prva godina saradnje sa Kolekcijom Oktobarskog salona Kulturnog centra Beograda, zahvaljujući kojoj je u selekciju ovogodišnjeg Salona uvršten rad Goranke Matić, koji je vlasništvo Kolekcije Oktobarskog salona- istakla je Tonkovićeva.

Kovačević je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je učestvovao u kreiranju novog koncepta kulturne manifestacije.

-Ovo je zaista bio zahtevan proces, u produkcionom i organizacionom smislu. Salon ima dugu tradiciju, dobro je da se ona neguje, nastavlja i razvija. Novi koncept treba da otvori novo poglavlje o mogućnostima, novim odnosima i čitanjima jedne izložbe ovog tipa- podvukao je kustos izložbe.

Otvarajući izložbu,  zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović istakao je da je Oktobarski salon jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u našem gradu iz dva razloga.

Najdugovečnija tradicija grada

-Pre svega, zato što je naš šabački, Oktobarski salon najstariji u zemlji. Drugo, sama činjenica da se organizuje 63. put, ukazuje da je to najdugovečnija kulturna tradicija našeg grada. Grad Šabac je izuzetno ponosan na naše ustanove kulture, pre svega zato što su one kadre ispratiti savremene tokove u oblasti kulture i svima nama ponuditi kvalitetan sadržaj. Iskrene čestitke direktorki i čitavom kolektivu na besprekornoj organizaciji ovogodišnjeg salona- poručio je zamenik gradonačelnika.

Umetnica iz Beograda Ivana Ivković prihvatila je poziv direktorke, sa kojom dugi niz godina sarađuje.

-Drago mi je što sam jedan od učesnika salona, pre svega zbog toga što se moj rad bavi sadašnjim trenutkom sa jednom izjavom koja sa engleskog može da se prevede „Kao da sutra ne postoji“, koju sam prvi put izlagala u Bejrutu 2015. godine i ponavljam je sa minimalnim intervencijama u različitim gradovima, komentarišući kakav je trenutak u kome živimo. Veoma mi je bilo bitno šta se izlaže u Šapcu, koji trenutno jedini ima drugačiju političku situaciju od ostatka zemlje. Moje pitanje je gde smo sada trenutno, gde živimo i kako će nam budućnost izgledati sa stvarima koje trenutno prihvatamo. Pošto je aktuelna situacija protesta u Bejrutu i drugim gradovima, definitivno sistem u kome ovaj svet funkcioniše nije zadovoljavajući i po meri čoveka. Ovaj rad nas pre svega vraća na našu odgovornost za to koji život živimo- naglasila je Ivkovićeva.

Oktobarski salon u Šapcu ustanovljen je 1954. godine, kada su Stevan Antonijević i Igor Belohlavek okupili grupu šabačkih umetnika koja je trebalo da svake godine organizuje izložbu na kojoj bi bila prikazana njihova produkcija u poslednjih godinu dana. Vremenom, koncept izložbe se menjao i uključivao i umetnike koji nisu bili vezani za Šabac. Salon je, do svog poslednjeg izdanja prošle godine, priređivan kao žirirana izložba, sačinjena od odabranih umetničkih radova pristiglih na konkurs bez tematskog okvira. Oktobarski salon: „Grad i sećanje“ biće otvoren u Narodnom muzeju Šabac do 30. novembra.

D.Dimitrijević

Exit mobile version