Gojković rekao neistinu, privremene bolnice postoje i u manjim gradovima

Bez obolelih u Šapcu u prethodna dva dana

U poslednja dva dana nema novoobolelih u Šapcu, a u COVID ambulanti pregledana su tri pacijenta za koja se sumnja da su zaraženi korona virusom. Pozitivan trend smanjenja broja obolelih od ukupno 59 zabeležen je u prethodnih pet dana u našem gradu. Od toga je 20 smešteno u bolnicama u Beogradu, 16 na sajmu, 10 u Banji Koviljači i 11 je vraćeno sa Sajma i nalaze se u kućnoj izolaciji, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare Gradskog štaba za vanredne situacije.

Nebriga nadležnih za 116 hiljada građana Šapca

Manir u kome na zvanične zahteve grada od 116 hiljada stanovnika nadležni republički organi ne odgovaraju je manir nebrige za 116 hiljada građana Šapca, istakao je komandant Štaba Nebojša Zelenović.
-To nas ne obashrabruje. Mi smo samo tražili vrlo jednostavnu stvar, da svi naši sugrađani imaju pristojne uslove, pristojnije nego što su na Sajmu, da mogu da se izleče, borave u karantinu i bezbedno se vrate svojim kućama- rekao je on.
Zelenović je istakao da je izjava pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića da se privremene bolnice osnivaju samo u mestima gde postoje veliki klinički centri kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, jer tamo postoji spremnost da se izbore sa izazovima koje nosi zaraza, neistinita.
-Svedoci smo da se ovih dana COVID bolnice otvaraju u Novom Pazaru, Kruševcu, Kraljevu. Gojković je rekao i da su gradski štabovi nekompetentni za odlučivanje, ali odluke nije donosila Gradska uprava, ja ili Milan Vasić, nego je to uradio Zavod za javno zdravlje, na osnovu odluke Štaba inicirane od strane zdravstvenih radnika, članova Štaba- podvukao je Zelenović, podsetivši da je Zavod za javno zdravlje napravio plan organizacije, te da tamo nije stajalo da je potreban infektolog, ali ga je Grad, kada je ministar zdravlja rekao da je potreban, svejedno obezbedio.
Zelenović je napomenuo da o svemu uredno obaveštava načelnika Mačvanskog upravnog okruga Vladana Krasavca.
-Na prvo pismo od pre dva dana nisam dobio odgovor, a danas sam mu napisao još jedno pismo i tražio da ubrza proceduru i da utiče na to da dobijemo zvaničan odgovor premijerke Ane Brnabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, ali on ne može da dopre do njih. Način na koji se ovakve stvari odvijaju pokazuje potpunu nebrigu za građane Šapca- objasnio je gradonačelnik.
Zvanična verzija po kojoj su naši građani koji su došli iz inostranstva, a ima ih više od 400 hiljada, doneli zarazu iz Milana, Lugana i drugih evropskih zemalja, što se tiče građana Šapca nije tačna, naveo je Zelenović, podsećajući da će 23. aprila isteći samoizolacija za još preostalih 150 takvih sugrađana.
– Umesto da pomognemo tim građanima da taj period prebrode na najbolji mogući način u svojim domovima u Srbiji, državni zvaničnici su se obrušili na njih i govorili kako su oni nosioci zaraze. To je nepravedno, neistinito i nije ljudski- podvukao je Zelenović.
Grad se priprema za najavljen izlazak penzionera iz svojih domova sutra od 18 sati i vršiće se pojačan nadzor nad sprovođenjem mera dezinfekcije, kako bi se rizik od infekcije najstarijih sugrađana sveo na minimum.

Bez ceremonije za Dan grada

Dan Grada Šapca, 22. april, neće se posebno obeležavati.
-Nećemo praviti nikakvu ceremoniju. Sačekaćemo da se izborimo i pobedimo ovaj virus u našem gradu i tek onda ćemo na dostojanstven način obeležiti Dan grada. Sada to nije tema- poručio je Zelenović.

Dostupan kol centar za starije sugrađane

U proteklih 48 sati kod samo tri pacijenta sumnjalo se na infekciju COVID 19 i njihovi rezultati se očekuju večeras oko 19 sati. Posle 10 sati u ambulantu se javio još jedan pacijent i njegovi rezultati biće sutra oko 19 sati.
-Lepa vest je što nismo imali COVID pozitivnih i nijedan sanitetski transport u privremene bolnice za smeštaj lakše obolelih. Dovezli smo 11 sugrađana sa Sajma i jednog pacijenta iz Kiliničko- bolničkog centra „Dragiša Mišović“, gde su smešteni pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Na Sajmu je ostalo 16 naših pacijenata, a u Banji Koviljači deset- rekla je direktorka Doma zdravlja Šabac dr Jasmina Stanković.
Prema nalogu Instituta „Batut“ Dom zdravlja je u obavezi da doveze pacijente iz bolnica, uz obavezu kućne izolacije 14 dana, nakon čega se samo jednom testiraju i u slučaju negativnog testa smatraju izlečenim.
Načelnik Gradske uprave Milan Vasić preneo je informacije iz izveštaja Policijske uprave Šabac. Broj podnetih prekršajnih prijava za nepoštovanje zabrane kretanja je 19, od toga u Šapcu sedam.
-Pozivam starije sugrađane da se obrate na broj telefona 364 130, ako im treba bilo kakva pomoć u vezi sa izlaskom koji je najavljen- podvukao je Vasić.
Punktovi za podelu maski biće postavljeni na deset lokacija u gradu, a svi koji još uvek nemaju maske mogu se obratiti i Odeljenju komunalne policije.
Dragana Dimitrijević

 

 

Exit mobile version