Godišnja izložba učenika Škole primenjenih umetnosti u Narodnom muzeju u Šapcu

13445573_817177505048849_5200357609312612969_n

U Narodnom muzeju u Šapcu u četvrtak je otvorena godišnja izložba radova učenika Škole primenjenih umetnosti, a autor postavke je Dragan Marković Markus. Otvaranju su, pored učenika i mnogobrojnih sugrađana, prisustvovali član Gradskog veća Igor Marsenić i pomoćnik gradonačelnika zadužen za obrazovanje Goran Stojićević. Prisutnima se obratila i direktorka škole Nevenka Đokić, koja je izrazila zadovoljstvo rezultatima koje su učenici postigli i zahvaljujući kojima je škola svrstana u najnagrađivaniju umetničku školu u zemlji.

-Drago mi je što smo ponovo pod krovom Narodnog muzeja, institucije koja je od osnivanja škole, kroz godišnje izložbe, pružala podršku stvaralaštvu učenika, što predstavlja dobar primer prakse povezivanja škola i institucija kulture. Iza nas je uspešna godina, brojne izložbe, kako u Šapcu tako i u Beogradu, na kojima smo predstavljali ne samo rad učenika i škole, nego u najboljem svetlu i grad Šabac. Ponosni smo na naše učenike, na nastavnike pod čijim mentorstvom su postignuti ovako zapaženi rezulatati. To su visoko postavljeni standardi koji su za sve nas i odgovornost i obaveza da tako nastavimo i dalje- podvukla je Đokićeva.

Kako je u katalogu navela Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti, inventivnost učenika i lični senzibilitet odredili su način realizacije dela koja lako uspostavljaju odnos sa posmatračem. „Sinteza stvaranja i mašte, sigurne linije, bogati valeri, snažni oblici, originalan dizajn, generišu estetski doživljaj za oprezne i tihe, spremne da uvide ozbiljnost ove igre“.

Marković je istakao da izložba predstavlja presek godišnjeg rada u školi, te da je ovo jedinstvena prilika da se sve ono što je rađeno u toku godine iz svih umetničkih oblasti vidi na jednom mestu.

-Meni je kao selektoru izložbe pripao najteži, ali i najslađi posao, da sve raznorodne realizacije raznih materijala i umetničkih praksa spojim u jednu lepu, tečnu celinu. Ipak, ja volim izazove i sam sam umetnik, pa mi je bilo zadovoljstvo da to učinim- naveo je Markus.

Škola primenjenih umetnosti je godinama najnagrađivanija umetnička škola u Srbiji na republičkim takmičenjima- smotrama u oblasti likovnog stvaralaštva. Ove školske godine osvojeno je čak sedam  prvih, tri druga i tri treća mesta. U prethodnoj školskoj godini nagrađeni su: na Republičkoj smotri likovnog stvaralaštva učenika srednjih škola- prvo mesto: Jelena Veselinović (drugi razred), Marija Spasojević (četvrti razred), Jovana Bojić (drugi razred), Jovana Jakovljević (četvrti razred), Iva Mijić Pantić (drugi razred), drugo mesto su osvojili In Hu (treći razred) i Bogdan Gajić (drugi razred).

Na konkursu “Dani ćirilice 2016.“ osvojena su dva treća mesta – Danilo Ćirić (treći razred) i Đorđe Mijailović (četvrti razred).

Na 61. smotri likovnih radova dece Srbije na temu “Kretanje“ drugo mesto su osvojili: Jovana Jakovljević (četvrti razred), Stefan Stevanović (četvrti razred), Ivana Krulj (drugi razred), Ognjen Ninković (prvi razred), Ivan Radnić (prvi razred), In Hu (treći razred), Ružica Ristivojević  (prvi razred) i Ivana Mišić (četvrti razred). Na III konkursu “Dani Nikole Tesle“ prvo mesto osvojili su Teodora Obradinović (treći razred) i Sara Gligorić (četvrti razred), a treće mesto je osvojio Đorđe Mijailović.

Nastavnici pod čijim mentorstvom su učenici postigli ove zapažene rezultate su: Nataša Jovanović, Mihailo Simović i Mladen Pantelić. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Udruženje likovnih pedagoga Srbije godišnje priznanje za najuspešnijeg pedagoga dodelilo je Nataši Jovanović, nastavnici kaligrafije i praktičnog rada u Školi primenjenih umetnosti. Učenik generacije na kraju školske godine je Sara Gligorić. Nagradu za likovno stvaralaštvo dobio je Nikola Mitić, a nagradu za zanatsko umeće Marija Tovitović. Učenici nosioci diplome “Vuk Karadžić“ su: Sara Gligorić, Luka Sarić, Andrea Bulajić i Marija Miletić.

Direktorka je uručila diplome i prigodne poklone nagrađenim učenicima. Jedan od njih, Đorđe Mijailović, izrazio je zadovoljstvo što se četiri godine školovao u Školi primenjenih umetnosti, koja će mu ostati u divnom sećanju.

-Godišnja izložba je kruna svega i prvi put za moje četvorogodišnje školovanje izložba je u šabačkom muzeju. Divno se osećam što se moj maturski rad našao u jednoj ovakvoj ustanovi- naglasio je Đorđe.

Izložba će biti otvorena do 29. juna, do kada će svi zainteresovani sugrađani moći da je pogledaju.

D.Dimitrijević

 

 

Exit mobile version