Gladni i žedni pravde u Srbiji

PROTESTI RADNIKA FAK-A IZ LOZNICE

Радници ФАК- а из Лознице протествовали су ипсред Привредних судова у Ваљеву и Београду. Они су у процесу приватизације, како кажу, озбиљно oštećeni, jer je preduzeće „Hemteks internaiconal“ koje je kupilo FAK uz neznata ulaganja, zalihe gotovih proizvoda bile su veće od uloženog, rasprodalo mašine i objekte, iako je imalo obavezu da održi proizvodnju. Ni obaveza da se radnicima isplate potraživanja, nije ispunjena. Oni od tada traže pravdu.

Obespravljeni i nezadovoljni radnici bivše fabrike auto-traktorskih kočnica „FAK“ -Loznica, održali su 3. juna proteste ispred Privrednog suda u Valjevu i pred Republičkim javnim tužilaštvom, Vladom republike Srbije i Predsedništvom republike Srbije u Beogradu.

Razlozi za protest bili su nezakoniti rad Privrednog suda u Valjevu i Privrednog apelacionog suda u Beogradu, u predmetu P. br. 731/21 u kom je na osnovu fiktivnih ugovora o zajmu i hipoteci protivzakonito priznato nepostojeće potraživanje „Hemteks internacionalu“ iz Beograda čime su izigrani bivši radnici FAK Loznica i onemogućeni da na naplate svoja potraživanja za plate od pre 20 godina. Takođe, radnici su nezadovoljni i radom Višeg tužilaštva u Beogradu koji je krivične prijave radnika FAK-a protiv sudija Privrednog suda u Valjevu i Privrednog apelacionog suda u Beogradu odbacio bez saslušanja podnosioca prijave, bez saslušanja okrivljenih i bez saslušanja svedoka i na taj način podržalo nezakoniti rad ovih sudova.

Bivši radnici FAK-a smatraju da veći broj sudija i javnih tužilaca namerno nezakonito rade kako bi ih sprečili da naplate svoja potraživanja od pre 20 godina u iznosu od 27 miliona dinara.

Podsećana radi, nekada jedan od giganata lozničke industrije, fabrika autotraktorskih kočnica FAK, privatizovana je 2004. godine od strane firme „Hemtex internacional“ doo iz Beograda, vlasnika Aleksandra Simovića. Privatizacija je potom poništena 2008. godine kada je i potpuno prekinuta proizvodnja u fabrici. Osim dugova prema obespravljenim radnicima u krugu fabrike ostala je i znatna količina cijanidnih soli, koje su u martu 2010. godine sa otvorenog prostora prepakovane u plastičnu burad i uskladištene u magacine preduzeća. Ceo posao „zbrinjavanja“ opasnih materija finansirala je država, da bi se (gle slučajnosti?) odlukom Apelacionog suda 2013. godine, imovina preduzeća „FAK“ doo vratila  preduzeću „Hemtex international“ doo Beograd kao većinskom vlasniku. Međutim, Osnovni sud u Loznici je Zaključkom br.434/2013 od 11.09.2015. i 02.10.2015. godine prodao nepokretnu imovinu „FAK“ AD Loznica preduzeću „Priver Property Investment group“ doo iz Loznice, osnovano 2013. godine, u vlasništvu malo poznatog lozničkoj javnosti Branka Pavlovića. Nije poznat tačan iznos sredstava za koje je prodata nepokretna imovina preduzeća, ali je jasno da se radi o znatno umanjenoj vrednost čim se nepokretna imovina prodavala putem Suda, a vrednost je verovatno dodatno umanjena iz razloga što je preduzeće „Priver Property Investment group“ kupovinom nepokretne imovine u paketu postalo vlasnik i predmetnih opasnih materija.

Obespravljeni i nezadovoljni radnici bivše fabrike auto-traktorskih kočnica „FAK“ -Loznica, održali su, takođe, i te 2018. godine protest ispred Osnovnog Suda u Loznici, povodom nezakonitog rada nekih sudija Osnovnog suda u Loznici i Višeg suda u Šapcu, odnosno manipulacijama sa pravosnažnim presudama radnika ali na njihove proteste niko nije reagovao.

U protesnom pismu upućenom nadležnim institucijama, obespravljeni radnici FAK-a su podsetili javnost da su uputili lozničkom Sudu prigovor za otklanjanje nepravilnosti u radu sudskog izvršitelja Dragana Petrovića koji je određenu sumu novca u izvršnom postupku dodelio i bivšem vlasniku FAK-a Aleksandru Simoviću, protiv koga su radnici FAK-a podneli niz krivičnih prijava i tužbu radi nezakonitog bogaćenja, zloupotrebe i uništenja kapitala firme.

Oštećeni radnici  su tada tvrdili da postoje brojne nezakonitosti u postupanju pojedinih sudija Osnovnog suda u Loznici i Višeg suda u Šapcu, ali i sudskih izvršitelja, kao i da na pravdu u ovom slučaju čekaju punih 12 godina, dok su se u međuvremenu namirivali i država i bivši „privremeni“ vlasnik fabrike.

– Ukoliko se predmet ne ustupi Javnom izvršitelju i ne obavi postupak izvršenja za „Hemteks“ i „Tisko“, kao što bi po Zakonu trebalo, biće pokrenuto više stotina sudskih postupaka (parničnih, keivičnih, pred Ustavnim sudom i pred sudom u Strazburu) a država će, najverovatnije biti dužna da plaća milionsku odštetu – kaže Dragoslav Glišić Cvele, predsednig manjinskih akcionara radnika FAK-a kojem je svojim potpisima podršku dalo 116 njegovih kolega.

 

Exit mobile version