Gde je merna stanica za kontrolu vazduha?

Potrebna nova mreža mernih stanica za kontrolu kvaliteta vazduha

Krajem oktobra prošle godine na Trgu šabačkih žrtava postavljena je mobilna merna stanica za kontrolu kvaliteta vazduha, da bi dva meseca kasnije nepoznati počinioci koji još uvek nisu pronađeni presekli strujni kabl koji je napajao kamion i oštetili je. Šteta je sanirana i merna stanica je funkcionisala do početka godine, a njen značaj bio je upravo u tome što je merila nivo opasnih PM 2.5 čestica u vazduhu.

-Merna stanica je radila od prošle jeseni do februara- marta ove godine, kada je Agencija za zaštitu životne sredine preuzela. Njena prednost je bila automatsko očitavanje podatka, a znamo da merne stanice koje kontroliše Zavod za javno zdravlje mere različite parametre, ne na svakoj sve i ta merenja nisu uvek ažurna, objavljuju se sa mesec dana zakašnjenja. Ako 15. novembra objave šta je bilo u oktobru, to nama služi za statističke i naučne svrhe, nema nikakav značaj u smislu da u trenutku izraženog zagađenja to znamo i onda možemo da se zaštitimo time što nećemo izlaziti napolje i boraviti na otvorenom gde je pojačano zagađenje. Takođe, onda i nadležna inspekcija može da reaguje ako se primeti skok neke od tih supstanci- objašnjava predsednik Evropske zelene partije dr Dejan Pavlović.

Zato je cilj da ta merenja budu kontinuirana, kao što je u stacionarnoj stanici. Šabac ima jednu takvu pod kontrolom Agencije za zaštitu životne sredine i nalazi se u krugu Opšte bolnice, kod rampe.

-Ona takođe ne meri nivo PM 2.5 i PM 10 čestica. Zato smo insistirali da se pošalje zahtev Agenciji za zaštitu životne sredine da se postave merači, kako bismo imali i te podatke- napominje.

Prioritet je merenje zagađenja u industrijskoj zoni, kao i tamo gde preovlađuju individualna ložišta u grejnoj sezoni koja je već počela.

-Potrebno je da uradi novi izbor mernih mesta, a jedno mora biti u naselju Čavić, gde je slabo gasifikovano, kao i u naselju Triangla, industrijskoj zoni, ali sa supstancama karakterističnim za industrijske zagađivače. Podsećam da je važno da merenja budu kontinuirana, da građani znaju u realnom vremenu šta se dešava, da se promeni mreža mernih stanica i izaberu neke nove lokacije- zaključuje dr Pavlović.

D.D.

Exit mobile version