Fudbal – politika i fudbalski funkcioneri

Posle dvadest pet godina neprekidnog staža u fudbalu, rešio sam javno da ukažem na probleme, koji zadnjih desetak godina uništavaju sport koji neizmerno volim.

O sebi kao fudbaleru neću da pričam, to ću ostaviti svojim trenerima, saigračima i suparnicima sa kojima sam se susretao na terenu. O karijeri fudbalskog sudije neka sude klubovi kojima sam delio pravdu, instruktori koji su me ocenjivali, komesari koji su me delegirali, kolege i publika.

Ostaće zabeleženo da sam sa 26 god. jedan od najmlađih sudija prve kategorije kojeg je ovaj grad imao, da imam preko pet stotina utakmica odsuđenih bez negativne ocene na Republičkom rangu  takmičenja. Što se fudbala tiče, istakao bih svoju generaciju omladinaca Mačve 84/85, koja se posle dugo godina plasirala u elitnu Omladinsku ligu Srbije, plasman u Zonu sa FK „Lipolistom“ prvi put u njihovoj istoriji, a ne mogu da ne pomenem i moje Šipurske livade i igranje u Jedinstveno Mačvanskoj ligi sa istinskim legendama ovog sprta i ovog grada.

Preko 15 godina sam član izvršnog odbora Sudijske organizacije, a oko tri godine sam bio na njenom čelu. Nema škole za fudbalske sudije od 2005. pa do sada u kojoj nisam uzeo učešće, a zadnjih četiri sam  organizovao i petu započeo, prošlog meseca. Ne postoji sudija od 2005. god. kome nisam barem jedno stručno predavanje održao.

Sve moje kolege sudije, koje trenutno sude, su pravo zlato, za pojedine fudbalske funkcionere koji vode savez tj. narodski rečeno „vedre i oblače“. Kulminacija loših stvari dešava se u nekoliko zadnjih godina, i taman kada čovek pomisli da ne može gore „oni iznenade“.

Svi mi imamo pravo da se bavimo politikom, ali ne smeno politiku da mešamo sa fudbalom. Ne mogu javni resursi da se dele po političkoj pripadnosti u fudbalu, nego isključivo po rezultatima koji se ostvaruju na terenu. Ne mogu tabele da se kroje po stranačkim odborima, nego kapljicama znoja prosutim po terenu. Ne može stranačka karta da bude merilo svega.

Fudbal je sistem, determinisan jasnim pravilima, koji, kada se ustroji, daje rezultat, daje smisao, dovodi do zadovoljstva svih aktera, postaje ono zbog čega je prvobitno i nastao.

Ne može politička stranka, koja kao izborni plen dobije da vodi fudbal, da ga smatra svojom očevinom i da sa njim radi šta mu je volja.

Dugo godina u našem gradu sport vodi politička grupacija (stranka) „Zapadna srbija“. Njeni predstavnici u najužem rukovodstvu Opštinskog fudbalskog saveza su: Ljubinko Đurić, Mladen Veselinović i Sreten Radovanović- Čiča Sreja. Napravio bih ispravku –  Ljubinko ih je napustio i preleteo u vladjuću partiju SNS, pred poslednje izbore. Ne postoji forum,od Opštinkog saveza do Mačvanskog okružnog saveza, gde pomenuta trojka ne vodi glavnu reč.

Đurić Ljubinko je potpredsednik saveza, član Izvršnog odbora i trenutno komesar za suđenje na Mačvanskoj okružnoj ligi. U skupštini Opštinskog saveza je predstavnik FK „Karađorđa“ iz Mišara kome je ujedno i komesar za suđenje – da nije smešno, bilo bi žalosno. U zadnjih deset godina, svake takmičarske godine bio je komesar za neku ligu. Komesar za takmičenje, pa komesar za suđenje: Međuopštinska liga „Mačva“ pa „Pocerina“ pa „ Mačvanska okružna“ liga. Mislim da sigurno drži rekord po stažu komesara u ovom delu Evrope. Protivno je svim našim važećim propisima biti komesar za takmičenje, pa komesar za suđenje, ali Ljubinko i naš savez to ne mare. Od pre neki dan imenovan je za predsednika privremenog organa sudijske organizacije, korak od njegovog sna, a to je predsednik organizacije, što da ne i Opštinskog saveza, može to Ljubinko. Kada za njega čuje Aleksandar Čeferin predsednik UEFA, sigurno će ga angažovati. Imao je i on sudijsku, a možda i fudbalsku karijeru, ali o tome drugi neka sude ja neću.

Mladen Veselinović, popularnije Mlađa Bosanac, je u naš fudbal došao najkasnije.O njegovoj fudbalskoj biografiji niko ništa ne zna. Ne može se osporiti da je bio finansijer i član uprave FK „Cerić“ iz Miokusa koja je kratak period igrao MOL. Pre neko veče je izjavio da je tri stana potrošio za fudbal, ako je tako „svaka čast“.

Pored mnogih funkcija, imenovan je i za kordinatora za regularnost na svim ligama Mačvanskog okruga.

„Moj Mladene“ to što si davao pare za tvoj klub, to je tvoja lična stvar, ne daje ti ta preporuka pravo da delegiraš sudije, da utičeš na sudije, da određuješ ko je perspektivan sudija, da predlažeš instruktore i delegate na više rangove, to radi struka a ti to nisi. Ne možeš komesarima da se mešaš u delegiranje, da budeš glavni posmatrač svih bitnih utakmica u ovom okrugu, nemaš kvalifikacije za to. Nemoj molim te  zaluđivati decu koja sude da možeš da im pomogneš da pređu na viši rang. Mladen je u skupštini predstavnik ispred pomenutog FK „Cerić“ koji se nažalost ugasio prošle godine i istupio iz takmičenja kako su naveli – zbog neregularnosti. Ko je kordinator za regularnost?

Čiča Sreja – jedan od retkih živih ljudi u Srbiji čije ime nosi stadion u Pocerskom Pričinoviću. Čovek koji je jako dugo u fudbalu i čije godine ja jako poštujem. Svojim uticajem u raznim forumima toliko je zaštitio i pomogao svoj klub, da je za njih prava šala da  iz MOFL uću u MOL. Inače, godinama je spona između Grada i Opštinskog fudbalskog saveza. Sva sredstva, kojima grad pomaže savez i klubove, nisu bez kontrole čika Sreje. Ono što je sigurno tačno, da svi klubovi na teritoriji grada,shodno rangovima u kojim se takmiče, ne dobijaju ista sredstva. Zašto je tako? Odgovor možda zna Sreja. Čika Srejo, poštujući tvoje godine moram ti reći jedno. Malo si preterao. Ne možeš da demonstriraš silu i da skidaš delegata sa lige, zato što je časno i odgovorno radio svoj posao. Jeste da to tebi nije odgovaralo, ne verujem da činiš uslugu i svom klubu, jer nekada kazna predupredi mnogo ozbiljnije delo.

Iako sam i sam član IO OFS Šabac, odgovorno tvrdim da sve odluke u poslednje dve takmičarske sezone donose pomenuta tri gospodina. Mnogo sam energije uložio da ih u mnogim stvrima sputam, ali nisam imao uspeha.

A predsednik saveza Antonić Dragan, meni lično dobar čovek, opterećen velikim obavezama u našem najvećem klubu, prepustio je vođenje saveza pomenutim. Ipak i on mora da odgovara za neke stvari, ako ništa, kao i naši generali, po komandnoj odgovornosti.

Nije prirodno da svako ko želi da nešto radi u fudbalu i sportu, bude Vaš kordinator za sakupljanje sigurnih glasova, nemate pravo da favorizujete klubove koji podržavaju vašu političku opciju.

Duša me boli, kada na utakmici Mačve njene istinske legende Vještica, Prija, Vasura, Ljuba i dr. gledaju utakmicu  sa južne tribine, a vi se šepurite iz svečane lože.Samo vam još i stranačke zastavice fale.

Zašto sam rekao da su moje kolege zlato za vas?

Kada moraju da odrađuju prljav posao za Mlađu, Ljubinka, Sreju, koji to pretoče u sigurne glasove ili „nešto drugo“, pa se dođe do Gradske skupštine i vlasti, zašto onda  nešto ne bi uzeli i za sebe? Sve oni to iznose na svojim plećima.

A klubovi…? Klubovi su najveći problem. Gledaju, a ne reaguju. Vole kad su moćni i kada se priča kako su nekog “namestili i častili sudiju“.

Da hoćete, i da imate pravu misiju u fudbalu, da ne gledate stranački i lični interes, ovaj savez bi bio Engleska Premijer liga za ostali deo Srbije. Nemojte da se čudite što nam se fudbal raspada, što nemamo mladih sudija, što smo pre 20 godina bili na Evropskom prvenstvu. Puna je ova zemlja raznih Ljubinka, Mlađa i Sreja.

Ako neko u Stručnu organizaciju sudija, četvrti put za redom, uvede privremene mere za nekoliko godina, mora biti svestan da je problem do njega, a ne do sudija. Znam da vam nisam politički podoban. Jasno je,ustvari, da ste me  zato i smenili sa mesta Predsednika Sudijske organizacije,a ne zbog mojih propusta ili ne kvalitetnog rada. Samo niste imali u vidu jednu bitnu stvar – moja načela, a i načela moje političke opredeljenosti,nikada nisu, niti će mešati politiku i sport.

Neka sport pobedi politiku!

Nastaviće se ….

Nikola Pavlović iz Šapca, fudbalski sudija prve kategorije

Exit mobile version