Fondacija Stanislav Vinaver nepoželjna u gradu koji je osnovao

Šabac: Svetla Malog Pariza ugasila filosofija palanke

-Šabac počinje da živi po nazivu knjige Radomira Konstantinovića Filosofija palanke, smatra Vera Marđokić Simić, direktorka Fondacije Stanislav Vinaver iz Šapca koja je štampala Konstantinovićeva Sabrana dela.

Profesorka Marđokić Simić ovu strogu ocenu rodnom gradu daje nakon što je odlučeno da se iz gradskog budžeta ne izdvoji ni jedan jedini dinar Fondaciji za štampanje novih knjiga.

Do preokreta je došlo nakon što je Srpska napredna stranka preuzela lokalnu vlast. Smenom vlasti došlo je do zastoja u radu Fondacije.

-Nove vlasti su pokazale zavidan nivo nepoznavanja i nerazumevanja značaja visoke kulture, kao i važnosti njene decentralizacije upravo opstrukcijom rada i redovnog funkcionisanja Fondacije. U želji da pokaže koliko je efikasna u uništavanju svega što je prethodna ostavila, nova Gradska uprava dostigla je vrhunac kada je donela odluku da ne odobri ni jedan jedini dinar za štampanje novih knjiga planiranih za 2021. godinu,  objašnjava direktorka „Fondacije Stanislav Vinaver Vera Marđokić Simić.

Ona u tome vidi i apsurd, jer lokalna komisija donosi odluku suprotnu republičkoj.

-Ministarstvo kulture i informisanja je 2020. godine prilikom redovnog otkupa od Fondacije kupilo 10 naslova Radomira Konstantinovića i dva propratna dela. Ovo je ujedno i treći najveći otkup ovog ministartsva za prošlu godinu. Tada se ukupno 2.100 knjiga našlo u 165 biblioteka širom Srbije. Kako je moguće da lokalni donosioci odluka zauzmu stav potpuno suprotan stavu najeminentnijih stručnjaka u državi koji su činili republičku komisiju, pita Marđokić Simić.

Fondaciju Stanislav Vinaver osnovao je Grad Šabac 2018. godine dok je gradonačelnik ovog grada bio Nebojša Zelenović. Fondacija je osnovana sa ciljem da promoviše, razvija i unapređuje demokratske vrednosti i institucije, ljudska, građanska i manjinska prava, kulturu, umetnost, obrazovanje i javno informisanje. Vremenom je okosnica rada Fondacije, uz pomoć prof. Gojka Tešića i njegove ćerke Ive Tešić, postala štampanje Sabranih dela Radomira Konstantinovića u 30 knjiga. I sam Grad Šabac finansirao je ovaj projekat sve do promene vlasti.

Pored toga što je nova lokalna vlast uskratila finansiranje novih izdanja i otežala rad Fondacije, neizvesna je i sudbina festivala Vinaverovi dani evropske kulture koji je svake godine u Šapcu okupljao stručnjake iz cele Srbije.

-Priznaćete, prilično je apsurdno, ali je istinito, od Malog Pariza do palanke za svega nekoliko meseci, zaključuje Vera Marđokić Simić.

Exit mobile version