Finansiranje medija i petparačke priče

REAGOVANJE „PODRINSKIH“ – NIŠTA NAM NIJE SVETO

 

Zemlja je ovo, Srbija. Ništa  nije sveto. Ni zakoni. Ni društvena i prirodna pravila. Ni sopstveno mišljenje. Sve je podređeno dnevno-političkim interesima. I vređenju onih koji su nam politički ili bilo kakvi drugi protivnici. Bez stida, srama i odgovornosti.

Zakon o finansiranju medija dugo je bio na javnoj raspravi. Predstvnici „Podrinskih“ su učesvovali na brojnim okruglim stolovima povodom ovog Zakona. I, bili, verovatno jedini, protiv njega. Upravo zbog onog što se danas dešava. Na pitanje državnom sekretaru, mislim da je to bilo u Čačku 2014. godine: Koji projekat će lokalne samouprave pre finansirati: „Finansijske zloupotrebe u Javnim preduzećima“ ili „Uticaj poljskog cveća na raspoloženje građana“? – dobili smo odgovor da se šegačimo sa važnim zakonom. A tri godine kasnije sa ovim „važnim“ Zakonom šegači se Država i Premijer lično!!!

Postupajući po Zakonu (onom koji je Država donela) grad Šabac je raspisao Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2017. godini”.

Gradonačelnik grada Šapca, Nebojša Zelenović, na osnovu člana 25. stava 1. Zakona o javnom informisanju i medijima, doneo je rešenje o dodelii sredstava iz budžeta grada Šapca za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2017. godinu.

Ovim rešenjem utvrđuje se raspodela sredstava opredeljenih Odlukom o budžetu grada Šapca za 2017. godinu, po raspisanom Javnom pozivu za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja za 2017. godinu u ukupnom iznosu od 40.000.000,00 dinara.

Za projekat RTV-a Šabac, „Šabac – centar regiona“ izdvojeno je 7,8 miliona dinara. Glasu Podrinja i projekatu „Glas kojem se veruje“ dodeljeno je 7 miliona dinar. „Podrinskim“ novinama za projekat „Mladi na selu – dobro je ostati“ opredeljeno je 6,7 miliona dinara. „Medija centaru“ doo, Beograd je za projekat „Više od gradova – prva varoš Srbije“ opredeljeno 600 hiljada dinara, „Dan Grafu“ (dnevni list „Danas“), Beograd, za projekat „Šabac danas – objektivno i odgovorno informisanje građana“ 5,6 miliona, „Sportu u Podrinju“ i projektu „Informisanje u oblasti sporta i fizičke kulture“ 600 hiljada dinara. RTV-u „AS“ za projekat „Na licu mesta“ dodeljeno je 3 miliona, „Adria media group“-u (dnevni list „Kurir“) iz Beograda 5,350 miliona za projekat „Šabac – grad evropskih standarda“, „Ringer Axel Springer“-u (dnevni list „Blic“) iz Beograda za projekat „Aktivni građani za demokratsko društvo“ 2 miliona. NP-u „Vreme“ iz Beogreda opredenjeno je 700 hiljada za projekat „Javno-privatno partnerstvo – Saradnja za bolje sutra: Studija slučaja“, „Tim Radio“ iz Prnjavora za projekat „Tim info – dnevna informativna emisija“ 200 hiljada, a Mirjani Čvorić i „Publicinfo” 450 hiljada za projekat „Nasleđe naše“.

Projekte je ocenjivala stručna komisija, koju su činili predstavnici struke: Zorica Višnjić, Svetozar Raković i Vladimir Milić.

I sve po zakonu, javno (ili transparentno ako više volite)!

Međutim, ponovo, iz Beograda kreće hajka na Šabac! Oglašavaju se ljudi sumnjivog morala. I poslovnog i političkog. Tobož brane građane Šapca. Nažalost, mnogi su naseli na ove petparačke priče. Čak i neki ozbiljni ljudi.

Šabac je uvek bio „trn u oku“ Beogradu. Zato što je svoj, što ima svoj stav, svoje mišljenje, tradiciju, kulturu, dobre, vredne i čestite ljude. I što se ne ulaguje državnoj vlasti. A to boli!

 

„Ne laje kera radi sela“

Da bi građani Šapca na pravi način shvatili o kakvoj se ovde političkoj ujdurmi radi, a na štetu grada Šapca, preporučujem im da pogledaju fesjsbuk stranice, recimo, Lokal presa ili nekog drugog medijskog udruženja i pogledaju kako se sredstva opredeljena za medije dele u gradovima koji su „na liniji“ republičke vladajuće stranke. Kakve su tamo zloupotrebe na koje Beograd ne reaguje. Zašto?

 

I na kraju…

Poštovani Šapčani, pogledajte malo u istoriju. Kad god su se šabački političari dodvoravali vlasti u Beogradu Šabac je propadao. Srušen je, na primer, Jevremov konak (najlepša građevina u tadašnjoj Srbiji)…

Razmislite malo!!!

                                                                                                                                                                                               Ivan Kovačević
Exit mobile version