Filmska priča o šabačkim mostovima

NOVI PROJEKTI

U Velikoj sali šabačkog Kulturnog centra 9. novembra je premijerno prikazan kratki dokumentarni film „Šabački mostovi – simboli vremena“. Filmsku priču o graditeljskim, istorijskim i saobraćajnim odrednicama Šapca videla je brojna publika.

Slika daleke i bliske prošlosti grada na Savi obuhvatila je pet mostova: najstariji je pontonski i odavno je deo istorije, drugi je drumsko – železnički, a nosio je ime princa Tomislava i njime već decenijama prolazi samo voz Ruma – Loznica, treći je kraj Donjošorskog groblja i nekada moćne HI „Zorka“, a četrvti je nedavno obgrlio obale Save i povezao Vojvodinu sa Mačvom, Podrinjem i Bosnom i Hercegovinom. U dvadesetomonutnom filmskom zapisu, peti most je onaj koji je premošćavao davno zatrpanu rečicu Kamičak i svojevrsni je „bonus“ gledaocima.

Dokumentarno ostvarenje pažnju posmatrača drži koliko faktima toliko znalački snimljenim, odabranim i upakovanim kadrovima, pa i svedočenjima četiri kompetentna sagovornika: istoričara Dejana Živanovića i Radomira Petrovića, saobraćajnog inženjera mr Vladimira Đinića i protojereja Vojislava Petrovića.

Publika je dugim aplauzom nagradila protagoniste filma „Šabački mostovi – simboli vremena“, čiji je autor novinarka Slavica Gajić. Za kameru su bili zaduženi Dragan Đurić i Dejan Rafailović RAF, a za montažu Duško Stefanović. Naratori su autorka i Aleksandar Sarić.

Slavica Gajić je nakon projekcije zahvalila onima koji su prepoznali značaj projekta i pomogli, a predstavivši saradnike naglasila je da su šabački mostovi pravi simboli grada i da će „kroz istorijske događaje, izgradnju i trajanje to postati i najnoviji koji je deo saobraćajnice Ruma – Šabac“.

Ž. V.

Exit mobile version