Festival srpske narodne pesme

NOVINA U MUZIČKOM ŽIVOTU ŠAPCA

Prvi Festival srpske narodne pesme u izvođenju ženskih pevačkih grupa, održen je 17. juna u Šapcu. Manifestacija, uU organizaciji Udruženja ljubitelja srpske muzike ( Vokalno-instrumentalne grupe „Šapčanke“), okupila je u bašti Kulturnog centra gotovo 160 članova uglavnom pevačkih grupa predškolskog i školskog uzrasta.

Smotra mladosti i lepote otvorena je pesmom „Oro se vije“, koju je u porti šabačke saborne crkve „Sveti Petar i Pavle“ izvelo jedanaest pevačkih grupa. Ispred spomenika Šapčana pogunulih u Prvom svetskom ratu, u ime organizatora je učesnike i publiku pozdravila Branka Todorović i u kratkom obraćanju objasnila nastanak novine u muzičkom životu Šapca. Sedam godina postojanja Vokalne grupe „Šapčanke“ i koncerati koje je imala zemlji i izvan nje uverili su organizatore da je „Šabac grad muzike i da je zaslužio festival gradske muzike“.

– Zahvaljujući podršci verne publike, kao i dobrim utiscima sa gostovanja, došli smo na ideju da se u našem gradu organizuje prvi revijalni „Festival srpske narodne pesme i ženskih pevačkih grupa“. S obzirom da smo ove godine konkurisali za projekat koji raspisuje Grad a nismo prepoznati od strane istih, odlučili smo se ipak da uz podršku prijatelja i saradnika načinimo prvi korak i u mnogo manjem obimu pokrenemo ovu muzičku manifestaciju. Verujemo da ćemo u budućnosti puniti konceratne sale i muzikom i njenim trajnim vrednostima afirmisati Šabac, kako bi postao prepoznatljiv na mapi festivalskih gradova – istakla je Branka Todorović.

Iz porte šabačke Crkve čuvari srpske muzičke tradicije uputili su se i u defileu stigli u baštu Kulturnog centra, gde je smotra i održana. Publici su se prvo predstavili najmlađi učesnici, deca iz vrtića „Čigra“. Predvođeni Marijom Gačić, izveli su tri pesme: „Ja posejah lubenice“, „Divna, Divna“ i „Dunje Ranke“.

Pevačka grupa šabačke OŠ „Vuk Karadžić“, prema propozicijama, takođe je otpevala tri pesme. Izveli su: „Škripi đeram“, „Zeleni se livada“ i „Drino vodo“. Vođa grupe bila je Snežana Šalai.

Tri učenice Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, divnim glasovima i pesmama „Ja u bašti“, „Zaspo Janko“ i „Svu noć mi bilbil prepeva“, potvrdile su da je muzička budućnost Šapca osigurana. Uz podršku još tri glasa, takođe pod vođstvom Verice Mitrović, otpevale su potom i „Zapeva mi sojka ptica“, „Kasaba“ i „Crven fesić“.

Brojna pevačka grupa OŠ „Jevrem Obrenović“, pod vođstvom i dirigentskom palicom Marice Prijović, u nastavku festivala predstavila se pesmama „Lepe li su nano Gružanke devojke“, „Bolna ljuba“ i „Oj, coko, coko“.

Najatraktivniji nastup na smotri, koliko zbog narodne nošnje toliko zbog pesme i igre, imale su članice KUD-a „Abrašević“. Aplauze su pobrale izgledom i izvođenjem pesama iz okoline Beograda, a vođa grupe bio je Bane Tomić.

Osnovci iz Lipolista publiku su obradovali pesmama: „Obraše se vinogradi“, „Lepe li su nano Gružanke devojke“ i „Mesečina, ja sazivam prelo“. Vođa pevačke grupe iz OŠ „Vojvoda Stepa“ bio je Dejan Josipović.

Pod vođstvom Branka Birmančevića OŠ „Laza K. Lazarević“ iz Varne izvela je „Ruse kose“, „Razgranala grana jorgovana“ i „Divna, divna“.

Pevačka grupa OŠ „Nikolaj Velimirović“ iz Šapca predstavila se pesmama: „Sve ptičice zapevale“, „Igra kolo“ i „Savila se loza vinova“. Svoj raspevani razred, na harmonici je pratila nastavnica razredne nastave Slavica Višnjić.

Deset devojčica i dva dečaka („prošvercovana“ na smotru) iz matične škole „Laza K. Lazarević“, poput svojih drugara u Varni, izveli su: „Obraše se vinogradi“, „Lepe li su nano Gružanke devojke“ i „Mesečina, ja sazivam prelo“. I njihov vođa grupe bio je Dejan Josipović.

Nastup Šabačke gimnazije obeležile su pesme „Rasti, rasti moj zeleni bore“, „Sinoć mi dragi dolazi“ i „Tanko, tanko, Tankosava“, a pevačku grupu je predvodila članica Andrea Stojanović.

Prvi šabački Festival srpske narodne pesme i ženskih pevačkih grupa, u raspevanoj bašti Kulturnog centra i pod vedrim nebom, zatvorile su „Šapčanke“. Uz zvuke harmonike Milenka Božića, vođe te vokalno-instrumentalne grupe, izvele su pesme koje su takođe pevali naši preci: „Alaj mi se ogrozdila venja“, „Oj ovčare“ i „Crn konac, crn gajtan“.

Uz želju da manifestacija sledeće godine bude internacionalna a ne lokalna, učesnicima prvog šabačkog Festivala srpske narodne pesme i ženskih pevačkih grupa uručene su zahvalnice za čuvanje tradicije i srpske pesme.

Tekst i foto: Ž. Vojinović

Exit mobile version