Festival cveća ,,Ruže Lipolista”

Dvadeset osmi po redu festival cveća održava se tri dana, od 16.do 18. juna u Lipolistu a u organizaciji Turističke organizacije grada Šapca i pod pokroviteljstvom grada. Izložba cveća kao i takmičenje u aranžiranju i bogat kulturno-umetnički deo čine ovogodišnji festival dok je sav sadržaj besplatan. Vožnja fijakerima i podela ruža takođe su deo programa festivala koji, kako navode iz Turističke organizacije, važi za najmirisniju manifestaciju u Srbiji.

Festival se tradicionalno održava sredinom juna kada se na dvadesetak kilometara od Šapca u Lipolistu okupe proizvođači, distributeri i posetioci te se tom prilikom otvaraju mogućnosti i za saradnju, udruživanje i uspostavljanje kontakata u ovoj oblasti.

U Lipolistu ruže se gaje dugi niz godina a proizvodnjom se bavi dvadesetak meštana dok prodaja seže čak do Evrope-Holandije, Rusije, Bosne I Hercegovine, Crne Gore, Makedonije I Mađarske. Manifestacija osim turističkog ima i privredni potencijal te iz više razloga i opstaje već treću deceniju. Prošle godine učešće u festivalu imalo je više od 20 izlagača a kao i prethodnih godina, promocija festivala biće upriličena u pešačkoj zoni.

Exit mobile version