Farma svinja niče među kućama u rumskom naselju Aerodrom

Muke stanovnika do skoro mirnog dela Rume:

Stanovnici naselja Aerodrom udaljenog oko pet kilometara od centra Rume, suočavaju se sa problemom koji im je donela novootvorena farma sinja u komšiluku. Naime, pojedini objašnjavaju da zbog neprijatnih mirisa koji se šire, dve godine ne mogu da otvore prozore ili da suše veš napolju, a zbog pomenute farme, ističu i da nemaju normalnu struju već dve godine.

„Strašno, nekad ne možete da gledate a kamo li da dišete vazduh“, ovim rečima Hermina Pejaković opisuje svoj život u prethodne dve godine. Naime, tik uz njihovu kuću u Rumskom naselju „Aerodrom“ otvorena je farma svinja. Plan je kažu da se prošire do kapaciteta od preko 18 hiljada jedinki.

„Kad uđete malo dublje u ovu priču shvatite da vam neko vređa inteligenciju. Niko nije nadležan, svi peru ruke, a farma sa preko 18 hiljada svinja nalaziće se na 30 metara od moje dnevne sobe“, kaže Hermina Pejaković.

Hermina Pejaković

Zbog farme koja prevazilazi kapacitete elektro mreže, meštanima crkavaju električni uređaji.

„Crkla mi je kosačica za travu, šporet ne može da mi radi, idem sa ovim uređajem po utičnicama, gledam koja faza danas bolje radi pa da uključim produžni kabl za veš mašinu. Tako je već dve godine, farma vuče više struje, a naša mreža u naselju je loša. Kafu je nekad nemoguće skuvati, šporet električni nekad nema šanse da uključimo“, navodi svoje muke naša sagovornica.

Hermina i njen suprug, obraćali se se svim nadležnim i nenadležnim institucijama, od inspekcija do predsednika države. Jedino je građevinska inspekcija reagovala, ali očigledno uzalud.

„U rešenju stoji da su objekti bespravno sagrađeni i rekonstruisani. Građevinski inspektor je naložio da se u roku od 30 dana sve poruši. Od tada je prošlo dva meseca, oni ne da nisu porušili, oni su farmu dogradili. Kada je bio inspektor, bili su samo zidovi, sada je urađen i krov, i teku unutrašnji radovi“, priča Hermina.

Naša sagovornica kaže i da je počela da oseća i zdravstvene probleme zbog neprijatnih mirisa, a navodi i da su podneli prijave te da će pravdu potražiti na sudu.

Đ.M.

Exit mobile version