Eva u mediteranskom vrtu

Galerija Narodnog muzeja u Šapcu

U Narodnom muzeju u Šapcu, prošlog četvrtka, otvorena je izložbom Željka Đurovića koju čine 23 slike i sedam crteža objedinjenih pod zajedničkim nazivom “Eva u mediteranskom vrtu – izbor radova”.

Akademski slikar Željko Đurović do sada je imao preko 30 samostalnih izložbi i više stotina kolektivnih, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Dobitnik je na desetine nagrada i predstavljen je kao stvaralac velikog formata u preko 30 knjiga.

Radovi ovog nagrađivanog umetnika i profesora slikarstva nalaze se u Narodnom muzeju Beograda, Internacionalnom muzeju za fantastičnu umetnost u Švajcarskoj, Narodnom muzeju Kragujevac, ali i u brojnim privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu.

– Od završetka Akademije ja zaista intenzivno radim. Slikam svaki dan i često sam izlagao. Sada, sa godinama nešto manje, ali izlagao sam po Srbiji, Jugoslaviji i Evropi. Ovo je prva izložba u Šapcu, a ovaj Muzej je zaista dobra institucija i bilo mi je zadovoljstvo kada sam dobio poziv da ovde izlažem – kazao je Željko Đurović, autor izložbe.

U opisu umetnikovog stvaralaštva kaže se da se Đurović pozabavio reafirmisanjem zaboravljene ili potisnute nadrealnosti u slikarstu ukazujući i dokazujući svojim obimnim delom da svet fantazije nema granica i ograničenja.

Tanja Marković, kustos Narodnog muzeja

– Za one izoštrenog oka i sa dovoljno znanja izložba je sigurno prava poslastica, jer prateći taj redosled mogu da spoznaju način na koji se sam umetnik razvijao. Osnovni postulati njegovog slikarstva su, u tematskom smislu, sigurno žena, neki blagi erotizam, eksplozija boja i kolorit koji su apsolutno nezaobilazni pokazatelji koji se lako iščitavaju i verujem, kad je Đurovićevo slikarstvo u pitanju, da ova izložba nikoga neće ostaviti ravnodušnim – istakla je Tanja Marković, kustos Narodnog muzeja.

Ovom izložbom otvorena je izlagačka sezona u Galeriji Narodnog muzeja.

Mirjana Perić, direktorka Narodnog muzeja

– Ove godine smo pripremili bogat sadržaj za naše Šapčane, pored arheološke, etnološke i istorijskih izložbi, planiramo i radionice i predavanja, tako da će naši sugrađani imati kvalitetan kulturni život, bar što se tiče muzeja, rekla je Mirjana Perić, direktorka Narodnog muzeja.

Izložba “Eva u mediteranskom vrtu – izbor radova”, u Galeriji Narodnog muzeja u Šapcu može se pogledati narednih mesec dana.

Exit mobile version